Den brittiske premiärministern David Cameron under en presskonferens efter EU-toppmötet.
Efter ett EU-toppmöte på övertid kunde en nöjd brittisk premiärminister berätta om resultatet. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Sonning: "Ganska urvattnat avtal"

5:19 min

En nöjd David Cameron reste hem i natt från Bryssel med en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU under armen.

Vid en presskonferens på lördagseftermiddagen meddelade han datum för folkomröstning: 23 juni. 

Men många långa timmar vid förhandlingsbordet har vattnat ur hans ursprungliga krav ordentligt, konstaterar Ekots Londonkorrespondent Staffan Sonning.

”Det bästa av två världar”, kallade David Cameron i dag avtalet som Storbritannien har slutit med EU. Ekots Londonkorrespondent Staffan Sonning konstaterar att detta blir startskottet för Camerons kampanj inför den folkomröstning som nu ska hållas i Storbritannien.

– Det har gått drygt tre år sedan David Cameron utlovade en omförhandling av medlemsvillkoren och därefter en folkomröstning om medlemskapet, och nu kommer kampanjen att dra igång med full fart.

Vad är den viktigaste punkten som ingår i den här uppgörelsen?

– Det som har fått absolut mest uppmärksamhet under den här perioden är Camerons försök att minska invandringen från andra EU-länder till Storbritannien. Det är ett förslag som han har fått backa från i flera steg – för några år sedan ville han rent fysiskt kunna sätta stoppa för invandringen, om landet tyckte att det behövdes, nu har han i stället landat i en formulering om att Storbritannien kan få begränsa bidragen till andra EU-medborgare som jobbar i Storbritannien under fyra år.

– Det handlar också en del om möjligheten att skicka hem barnbidrag också, men det är ett ganska urvattnat förslag om man jämför med hur det såg ut från början.

Folkomröstningen ska genomföras den 23:e juni, alltså redan om fyra månader, meddelade Cameron vid en presskonferens på lördagseftermiddagen. 

Vilket stöd har premiärministern inom sin regering för att stanna i EU?

– Cameron har sagt att alla ministrar får kampanja utifrån sitt eget samvete, och det har redan läckt ut en del uppgifter. Justitieministern Michael Gove kommer till exempel argumentera för att Storbritannien ska lämna EU, men det har varit känt länge. Däremot har det kommit två, för Cameron positiva besked, under förmiddagen: Inrikesministern Theresa May har sagt att hon vill kampanja för att stanna kvar inom EU, hon pekar särskilt på säkerhet och terrorism, som hon anser bekämpas bättre inom en union.

– Alldeles nyss förklarade näringslivsministern Sajid Javid dessutom att han också tänker kampanja för att stanna kvar, han pekar på att den globala ekonomiska situationen är så osäker just nu att det vore oacceptabelt riskfyllt att lämna. Båda de här ministrarna har tidigare trotts vara ”lämnaförespråkare” – Theresa May bedömdes till och med vara ledare för lämnakampanjen – så det är en stor framgång för Cameron.

Samtidigt som Cameron säger sig vara nöjd med förhandlingarna i Bryssel säger Polen detsamma, hur ska man tolka detta?

– Det är ett ganska vanligt fenomen efter en lång förhandlingsomgång med mycket kompromissande. Polen har ju rätt i att man har skyddat sina medborgare som redan finns i Storbritannien, eftersom regeln om begränsade bidrag i fyra år bara gäller de nytillkomna invandrarna från övriga euroländer. David Cameron måste å sin sida naturligtvis säga att detta är en stor framgång, trots att han kompromissat ganska mycket med sina ursprungliga krav.

Vad skulle det betyda för Sverige om Storbritannien lämnade EU, en så kallad Brexit?

– Storbritannien är en stor och viktig spelare och om landet försvinner ur EU så försvinner också den starkaste medlemmen i klubben som inte har euron som valuta – där Sverige ingår. Det skulle kraftigt försvaga den ”klubben”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista