Helene Hellmark Knutsson, högre utbildnings- och forskningsminister, fotograferad på Lejonbacken utanför Stockholm slott i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT.
Helene Hellmark Knutsson, högre utbildnings- och forskningsminister. Foto: Maja Suslin/TT.

Forskningsministern: Ska inte finnas en gråzon för ansvaret

57 min

Trots flera varningstecken kom skandalen på KI som en överraskning för regeringen. 

I Ekots lördagsintervju svarade Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning på kritiken – och vilket ansvar regeringen hade. 

Men någon haverikommission är inte aktuell. 

– Det är viktigt att hålla huvudet kallt, säger hon. 

Just nu pågår flera utredningar om den forskningsskandal som rullats upp av SVT:s Dokument Inifrån, och som av kritiker beskrivits som ett etikens Tjernobyl.

Efter operationerna med de konstgjorda luftstruparna på Karolinska i Solna, har läkaren Paolo Macchiarinis forskning blivit gravt ifrågasatt.

Men redan förra året kom en extern utredare fram till att Macchiarini fuskat och farit med osanning om resultaten av sina operationer. Trots det friades Macchiarini av rektorn på Karolinska Institutet. 

Inte bara Karolinska har fått kritik pga Macchiarini-skandalen. Även regeringen har kritiserats. Dels för sitt stöd till rektorn, som för en vecka sen avgick på eget initiativ.

Dels för att inte regeringen själva tagit initiativ till en haverikommission.

– Det är ju väldigt lätt att skrika efter just en haverikommission. Det låter ju som en bra lösning på allting, men jag tycker att det är viktigt, nu pågår ett tiotal utredningar kring det här fallet och för mig och för regeringen är det ju viktigt att hålla huvudet kallt och se till att vi utreder rätt saker - och att vi gör det på rätt nivå, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hur vet man att man utreder rätt saker?

– Det är det vi har tagit oss tid att titta på nu. Det som ligger på oss handlar om regelverket och tillsynen och det är därför jag har tagit initiativ till en utredning som handlar just om forskningsetiken och att patienter och allmänhet ska kunna känna sig trygga att man aldrig behöver utsätta sig för en ny behandling som inte är etiskt prövad - och att tillsynen för det här också fungerar och att det inte finns en gråzon mellan sjukvård och universitet.

– Vi kommer även i framtiden behöva samarbeta mellan forskning, universitet och sjukvården för att just pröva nya metoder och ny kunskap och då måste det finnas ett regelverk och en tillsyn som gör att alla kan känna sig trygga med det.

Regeringen tillsatte redan i höstas en utredning som ska se över hur misstänkt forskningsfusk ska hanteras.
Och nu säger forskningsministern att det nog måste bli en helt ny instans som får ett sånt uppdrag.

– Sedan görs ju också utredningar, också av Karolinska universitetssjukhuset, för att säkerställa sina egna rutiner, men också se till att ansvarsutkrävande fungerar tillförlitligt. Sedan är just den utredning som jag tillsatte redan i oktober, handlar just om det här, att få en oberoende instans som prövar misstanke om forskningsfusk. Så vi på det sättet kan bygga tillit till att just de här larmen verkligen blir prövade på ett korrekt sätt, säger Helene Hellmark Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista