Reporter Alice Petrén räcker fram mikrofonen mot Nikola Poposki. Foto: Ministerns pressekreterare.
Synnerligen naivt att tro att flyktingströmmen ska avta, säger Nikola Poposki, Makedoniens utrikesminister. Foto: Ministerns pressekreterare.

Makedoniens utrikesminister tror på fortsatta flyktingströmmar

2:30 min

Österrike är det första EU-land som har fastställt ett officiellt tak på hur många asylsökande som landet tänker acceptera att ta emot i år. Men andra länder kan komma att göra samma sak, tror Makedoniens utrikesminister Nikola Poposki.

Makedonien, norr om Grekland, är ett genomfartsland för alla flyktingar som vill ta sig till Europa. I en exklusiv intervju med Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén, säger utrikesministern att vi bara har sett början på stora migrationsflöden.

– Det är svårt att ge exakta siffror men en sak är säker, vi ser i dag förmodligen bara början på flyktingströmmar som kommer att fortsätta i många år, säger Nikola Poposki.

Makedoniens unge utrikesminister, utbildad på det europeiska elituniversitetet i Brügge i Belgien, tar emot i ylletröja på sitt arbetsrum i Skopje.

Hans bild är att syriska, irakiska och afghanska flyktingar har gett upp hoppet om sitt hemland och i stället låter sig inspireras av andra som lyckats i Europa:

– Det vore naivt, verkligen naivt, att tro att förflyttningarna från Mellanöstern och Afrika är över om någon månad.

– Minst lika många kommer att söka skydd i Europa i år och vi står inför en liknande sommar som 2015, med den stora skillnaden att vi är bättre organiserade nu.

Makedonien har redan i år registrerat över 80 000 flyktingar på väg norrut, säger han och för in samtalet på att Österrike har infört en maxnivå på 37 500 asylsökande för i år.

De är inte där ännu. Men när österrikarna sedan stänger sin gräns, kan vi räkna med en dominoeffekt, andra stängda gränser och kanske att andra inför maxnivåer, enligt Poposki.

Det vore inte politiskt korrekt att införa maxnivåer, men Europas länder har bara en viss mottagandekapacitet, menar Makedoniens utrikesminister Poposki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista