Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Christine Olsson/TT.
I år lånar regeringen runt tio miljarder till kommuner och landsting. Foto: Christine Olsson/TT.

Inga klara besked från regeringen om EU:s barnbidrag

"Det finns så mycket vandringssägner"
1:53 min

Storbritannien har fått igenom möjligheter att sänka barnbidraget. Det handlar om de barn där föräldern jobbar i ett annat EU-land, men barnet bor kvar i hemlandet som ofta har en lägre kostnadsnivå.


Den svenska regeringen håller öppet för denna möjlighet och förslaget får stöd från flera partier. Paula Bieler är Sverigedemokraternas talesperson i integrationsfrågor.

– Ett barnbidrag brukar ju vara anpassat till nivån i det land där man får det. Så rent spontant tycker jag det låter som ett mycket rimligt förslag, säger Paula Bieler.

I dag kan ett barn i ett annat EU-land få svenskt barnbidrag om barnets förälder arbetar i Sverige.

Storbritannien har drivit frågan om att dessa bidrag, så kallade indexerade barnbidrag, ska anpassas till kostnadsnivån i det land där barnet bor. EU har nu gått britterna till mötes och infört en sådan möjlighet från 1 januari 2020.

Frågan är då vad Sveriges regering vill göra och hur de andra politiska partierna ställer sig. Finansminister Magdalena Andersson säger inte ja direkt, men avvisar inte heller denna möjlighet. Så här sade finansministern tidigare i Ekot idag.

– Det är oklart att om det finns en sådan här möjlighet och många andra länder inför det så ska vi naturligtvis titta på om det är någonting som är väl avvägt och införa i Sverige också.

Det finns ingen uppgift över hur mycket barnbidrag som svenska försäkringskassan skickar till barn i andra EU-länder.

Men uppskattningen är att det handlar om en mycket liten del av de runt 26 miljarder, som totalt betalades ut i barnbidrag. Myndigheten har fått i uppdrag att ta fram exakta siffror.

Liberalerna står bakom förslaget om reformen. Men Tina Acketoft – som sitter i EU-nämnden för partiet – poängterar att brittiska studier visar att systemet idag inte överutnyttjas.

– Det finns så otroligt mycket vandringssägner i detta och det ingen som egentligen vet hur mycket pengar som skickas till barn. som befinner sig i arbetstagarens hemland. Det där måste man titta på, menar Tina Acketoft.

Jens Holm, som sitter i EU-nämnden för Vänsterpartiet, tycker att "indexerade barnbidrag" är en dålig idé.

– Därför att det vi ser från Storbritannien och som verkar sprida sig till andra länder, inklusive Sverige, det är att man pekar ut medborgare från andra länder och säger att det är deras fel att vi har hög arbetslöshet och att ekonomin inte går så bra som den borde. Det är helt fel, betonar Jens Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".