David Cameron.
David Cameron. Foto: Kirsty Wigglesworth.

Splittrat om EU bland brittiska ministrar

1:33 min

Den 23 juni är det tänkt att invånarna i Storbritannien ska folkomrösta om huruvida landet ska vara kvar i EU eller inte. Det beskedet gav premiärminister David Cameron i dag.

– Valet ligger i era händer. Men min rekommendation är klar, jag tror att vi kommer att vara säkrare, starkare och ha det bättre inom ett reformerat EU.

Det sa David Cameron då han i dag talade inför media från en talarstol utanför premiärministerbostaden Nr 10 Downing Street.

Under förmiddagen hade han hållit ett regeringsmöte som slutade med en rekommendation om att arrangera en beslutande folkomröstning den 23 juni.

Omröstningen gäller Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU utifrån gårdagens överenskommelse under EU:s toppmöte om att ge Storbritannien förändrade villkor för sitt medlemskap i unionen.

Kampanjen inför folkomröstningen kommer alltså att börja redan nästa vecka, om parlamentet säger ja. Och ingenting tyder på att det inte skulle göra det.

Flera av Camerons ministrar kommer dock att gå emot sin premiärminister och argumentera för att Storbritannien bör lämna EU. Den tyngsta av de rösterna är justitieministern Michael Gove.

Däremot har det i dag också blivit klart att tungviktare inom Camerons parti, konservativa Tories, har ändrat sin tidigare position och tänker driva kampanj för att stanna kvar.

Dit hör bland annat inrikesministern Theresa May, som nu bland annat säger att landets säkerhet och hotet från terrorismen gör att det är klokare att vara kvar inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista