Syriens president Bashar al-Assad. Foto: TT.
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivfoto: TT.

Assad redo för vapenvila

Både Syriens president Bashar al-Assad och oppositionen ställer sig nu bakom en vapenvila — men en villkorad sådan.

Oppositionen kräver stopp på den ryska bombkampanjen medan regimen förbehåller sig rätten att bekämpa "terrorister".

"Vi har sagt att vi är redo att upphöra med militära aktioner, men frågan handlar om viktigare saker... såsom att förhindra terrorister från att förstärka sina positioner", sa al-Assad i ett uttalande som citerades på lördagen i en online-kanal för den syriska regeringen.

Den syriske presidenten sa vidare att en vapenvila måste garantera att "andra länder, i synnerhet Turkiet, förhindras från att sända fler terrorister och mera vapen, eller något som helst logistiskt stöd".

Oppositionens villkor för den flera veckor långa vapenvilan är att de ryska flygbombningarna till stöd för regimen upphör, uppger en källa med insyn i den vacklande fredsprocessen för Reuters.

Ryssland är dock liksom al-Assad fast beslutet att fortsätta strida "mot terrorister". Bombkampanjerna, som även har riktats mot den moderata oppositionen, har fått hård kritik i väst eftersom de anses försvåra möjligheterna att hålla fredssamtal. Ryssland har även beskyllts för att angripa civila mål.

Kritiken tycks dock inte påverka Moskva:

– Ryssland fortsätter konsekvent att ge stöd och hjälp åt Syriens väpnade styrkor i deras offensiv mot terrorister och terroristorganisationer, sa Kreml-talesmannen Dimitrij Peskov till journalister i Moskva på lördagen.

På lördagen diskuterade också USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov förutsättningarna för en vapenvila i Syrien på telefon. Enligt Vita huset sa Kerry bland annat att huvudansvaret för att inte fler civila dödsoffer skördas i Syrien ligger på regimen och dess allierade.

– Kerry återupprepade även sin djupa oro över de fortsatta ryska flygbomningarnas urskillningslösa natur och de förlorade liv de resulterar i, uppgav Vita husets talesperson John Kirby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista