Kärnkraftverken i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark.
Kärnkraftverken i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark.

Kärnkraften splittrar igen

Energiministern vill skynda på
2:15 min

Regeringen oense om när en uppgörelse om kärnkraften bör bli klar. Frågan delar även Alliansen.

Kärnkraftsindustrin brottas med de låga elpriserna och de hårdare säkerhetskraven. Fyra reaktorer ska stänga före 2020, den första redan nästa år. Industrin säger sig tyngas även av höjd effektskatt och oklara spelregler.

Den energikommission som energiminister Ibrahim Baylan (S) leder och där alla riksdagspartierna sitter, ska senast den 1 januari 2017 komma med förslag om den framtida elförsörjningen. Det ska vara en uppgörelse som innefattar samtliga energislag, inte bara kärnkraften.

Ibrahim Baylan vill alltså inte vänta så länge, kärnkraftsindustrin behöver svar redan i vår säger han. Det gäller kanske även besked om effektskatten. Men det motsätter sig regeringspartnern Miljöpartiet. Lise Nordin är partiets förhandlingsperson i kommissionen.

Splittringen kring kärnkraften finns även inom Alliansen. Där står både Moderater och Liberaler på energiminister Baylans sida.

Men Centerpartiet håller inte med, säger Rickard Nordin, partiets företrädare i energikommissionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".