En skylt på arbetsmedlingen och en byggnadsarbetare som använder en hammare.
Foto: Bertil Ericson och Fredrik Sandberg/TT.

Svartjobb kan förmedlas via Arbetsförmedlingen

2:11 min

Oseriösa företag kan värva svart arbetskraft i Arbetsförmedlingens lokaler. De företag som deltar i de träffar som förmedlingen ordnar kontrolleras inte. Sten-Erik Johansson på Fackligt center för papperslösa talar om lycksökare som kan verka fritt på Arbetsförmedlingen.

– De där lycksökarna, de kan gå in på Arbetsförmedlingen. Det är enkelt och gratis och utan problem och det är ingen kontroll. Det är värvning till svartjobb, säger Sten-Erik Johansson på Fackligt center för papperslösa.

Bakom Fackligt center för papperslösa står de tre stora fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco. Arbetet går ut på att hjälpa papperslösa som blir utnyttjade på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen ordnar träffar där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas och knyta kontakt. Enligt Sten-Erik Johansson på Fackligt center för papperslösa är Arbetsförmedlingen på Södermalm i Stockholm en av de lokaler där företag som erbjuder svartjobb har varit inbjudna till träffar med arbetssökande.

– Då har Arbetsförmedlingen haft företag som har gått i konkurs. Och så har man anvisat till jobb som har varit svarta och jobb där man inte ens har betalat ut pengar. Arbetsförmedlingen har inte kollat vad det är för företag man bjuder in, säger Sten-Erik Johansson.

Lisen Trollbäck Eldh är chef för Arbetsförmedlingen Stockholm City, där Arbetsförmedlingen på Södermalm ingår. De företag som bara deltar i Arbetsförmedlingens träffar kontrolleras inte.

– De som utnyttjar våra tjänster genom att vara med på rekryteringsträffar, dem kontrollerar vi inte. Vi är till för att arbetsgivarna ska kunna vara hos oss och ha sina rekryteringsträffar, då vi hjälper till att matcha mot de arbetssökande. Det ingår inte i vårt uppdrag att kontrollera arbetsgivare på det sättet, säger Lisen Trollbäck Eldh.

Sten-Erik Johansson på Fackligt center för papperslösa är kritisk.

– Det måste bli en del av förmedlingens verksamhet, att se till att man inte beblandar sig med kriminella företagare som värvar och betalar svart och ibland inte betalar över huvud taget. Det här är en skamfläck, verkligen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista