Demonstranter blockerar en väg.
Demonstranter blockerar en väg. Foto: Tsering Topgyal/TT.

Brist på vatten hotar New Delhi

Stängda skolor och ransonerat vatten
1:55 min

Protester i den indiska delstaten Haryana riskerar att leda till vattenbrist i New Delhi. Folkgruppen Jat har i över en vecka protesterat och krävt att få en specialtilldelning av arbete och utbildningsplatser. I fredags övergick demonstrationerna i våld och man förstörde vattenledningen till huvudstaden.

Utrustade med käppar och stenar i händerna har demonstranterna vägrat att avbryta sin protest.

De vänder sig emot att inte folkgruppen Jat har samma kvotgarantier av jobb och utbildningsplatser som Indiens lägsta kast är garanterad.

Att ge de lägst rankade i landet rätt till framförallt utbildning på universiteten är en medveten regeringsåtgärd för att på sikt jämna ut skillnaderna mellan olika klasser i Indien.

Men detta gäller inte gruppen Jat som rankas som ett högre kast. De utgör ungefär en fjärdedel av delstaten Haryanas dryga 25 miljoner invånare.

Protesterna har under veckan spridit sig i delstaten och i går hotade de protesterande att inta en offentlig byggnad i staden Rohtak. Polis och militär fick då order om att skjuta mot demonstranterna för att skingra dem. Minst fem personer sköts ihjäl.

Demonstranterna satte också eld på affärer och flera järnvägsstationer vilket helt stoppade tågtrafiken i området.

De gav sig också på den vattenledning som står för cirka 60 procent av New Delhis dricksvatten. Om man inte löser det problemet blir huvudstadens cirka 20 miljoner invånare nästan helt utan vatten.

- Sedan två dagar tillbaka har vi inte fått någon påfyllnad av vatten och nu har vi en akut brist på vatten i Delhi, sa Delhis delstatsminister Arvind Kejriwal till medier.

Nu har man beordrat att skolorna ska vara stängda i morgon och infört vattenransonering. Det är bara på sjukhus och i regeringsbyggnader som det kommer att gå att få vatten ur kranarna i morgon.

Läget är mycket spänt och undantagstillstånd har införts i delar av Haryana. Men än har militär och polis inte lyckats få bort de protesterande från vattenanläggningen.

Den indiska regeringen har nu beordrat delstatsregeringen att inleda samtal med de protesterande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".