Foto: Sergei Supinsky/TT
Foto: Sergei Supinsky/TT

Vapenhandeln ökar i världen

Vapenexporten i världen har ökat under åren 2011-2015. Det visar en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Ökningen på hela 14 procent är ett av två tydliga drag i utvecklingen. Den generella ökningen av världshandeln med vapen är ett av två tydliga drag i de senaste fem årens utveckling enligt Pieter Wezeman, som är forskare på Sipri och medförfattare till rapporten.  

– Det andra är att USA har blivit viktigare och viktigare, större och större, säger han. Det är ett större glapp mellan USA och Ryssland än det har varit förut.

USA har nu 33 procent av den internationella vapenhandeln, enligt Sipri. Framför allt beror det på ökad efterfrågan från Mellanöstern och från länder i Östasien som Sydkorea, Japan och Taiwan.

– I Mellanöstern och Asien har efterfrågan gått upp så pass mycket att hela vapenhandeln i hela världen har gått upp, säger Pieter Wezeman.

Bakom den amerikanska exportoffensiven ligger en viss minskad efterfrågan från den egna försvarsmakten. Då har företagen letat nya marknader och gjort det framgångsrikt.

– De har lyckats med att konkurrera bort i vissa fall, eller delvis bort, till exempel vapenindustrier i Europa och även i Ryssland.

Ryssland är nummer två i exportstatistiken med sina 25 procent av världshandeln med vapen, enligt Siprirapporten. Men exporttrenden är vikande.

– De senaste två-tre åren har det blivit lite mindre. Vi får se vad som händer de närmsta åren, om det går ner ännu mer, menar Pieter Wezeman.

Sverige ligger något lägre i exportstatistiken än tidigare, men försvarskoncernen Saab har stora order, framför allt av Jas, som ska levereras.

– Då tror jag jag nog att det kommer att gå uppåt för svensk vapenexport, för volymen av svensk vapenexport.

Ett annat tydligt drag i vapenhandeln är att Kina ökar stort och har cirka 6 procent av handeln.

– De har nu blivit lika stora som länder som Frankrike eller Tyskland eller lite större som vapenexporterande land, säger Pieter Wezeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista