Kvinna pratar i mobiltelefon.
Foto: Bertil Ericson / TT.

Ökat intresse för att miljömärka mobiler

1:36 min

I dag börjar den stora mobilmässan i Barcelona. Mobiltelefoner och läsplattor med någon form av hållbarhetsmärkning har hittills varit rätt ovanliga, men det kan vara på väg att ändras.

Sören Enholm, VD på TCO Development, som jobbar för hållbar IT, menar att intresset från tillverkarna ökat i år.

– Vi för en hel del diskussioner med olika aktörer inom industrin för närvarande. Vi tror att det kommer att hända ganska mycket under 2016 och att vi kommer ha fler certifierade, både telefoner och plattor, i slutet av året. Det är mycket mer konkreta diskussioner än vi har haft tidigare, så det är baserat på våra samtal med de stora varumärkena, säger han.

TCO Development har egen märkning för produkter inom hållbar IT, men hittills är det få smarta mobiltelefoner och läsplattor som fått den stämpeln. Det kanske rör sig om fem till tio stycken.

Även om intresset från tillverkarna alltså ökat i år, så säger Sören Enholm att den som går runt på mobilmässan i Barcelona och letar efter produkter med någon form av miljömärkning, troligtvis kommer att få leta väldigt ordentligt för att hitta något.

Däremot tycker han sig alltså märka ett ökat intresse från tillverkarnas sida. Något han delvis kopplar till att det kan komma att bli en konkurrensfördel med en sådan märkning, men också att teknikutvecklingen går lite långsammare och att andra saker då blir mer intressanta.

– Fram till för ett par, eller till och med ett år sedan, så har teknikutvecklingen gått väldigt fort. Nu har det faktiskt mattats av litegrann på senare tid, så nu börjar tillverkarna att titta på andra aspekter som inte är så teknikfokuserade. Vi ser ett intresse även hos tillverkarna, eller industrin, säger Sören Enholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista