Medierna i Storbritannien beskriver i dag på morgonen Boris Johnsons beslut som en stor framgång för den EU-skeptiska sidan
Medierna i Storbritannien beskriver i dag på morgonen Boris Johnsons beslut som en stor framgång för den EU-skeptiska sidan Foto: TT

Storbritannien kan vara närmare utträde ur EU

1:55 min

I Storbritannien har möjligheten att landet kommer att lämna EU efter sommarens folkomröstning ökat. Detta sedan en av de tongivande politikerna i går kväll meddelat att han kommer att kampanja för ett utträde ur unionen.

– Jag vill ha en bättre överenskommelse för vårt land och jag vill spara pengarna och jag vill ta tillbaka kontrollen över vår egen framtid.

Det sa Boris Johnson när han i går kväll berättade, att han kommer att kampanja för att Storbritannien ska lämna EU inför folkomröstningen som ska hållas den 23 juni i år.

Boris Johnson är Londons borgmästare. Han kom vid valet för ett knappt år sedan in i parlamentet som ledamot för premiärminister David Camerons parti, konservativa Tories.

Medierna i Storbritannien beskriver i dag på morgonen Boris Johnsons beslut som en stor framgång för den EU-skeptiska sidan i brittisk politik, den som anser att britterna ska ta chansen och rösta för att lämna unionen vid folkomröstningen den 23 juni i år.

Boris Johnson är enligt många undersökningar Storbritanniens mest populära politiker i breda folklager. Han är Londons borgmästare, kom vid valet i våras in i parlamentet, sitter i regeringen, ännu så länge utan en ministerpost.

Ända fram till i går kväll, har det spekulerats i, vilken sida han ska ställa sig på.

Premiärminister David Cameron vädjade i går till honom:

– Ett nej till fortsatt medlemskap skulle innebära ett hopp rakt ut i mörkret, sa han.

Men nu är det alltså klart, Boris Johnson kommer att tala för ett brittiskt utträde under den valkampanj som nu drar igång i Storbritannien.

Boris Johnson är en av de personer som anses ha störst chans att efterträda David Cameron som partiledare. Många medier beskriver hans ställningstagande inför folkomröstningen som ett kalkylerat drag i hans ambitioner att bli ny premiärminister i Storbritannien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista