Evo Morales håller upp sina händer.
Bolivias president Evo Morales. Foto: Juan Karita/TT. Foto: Foto: Juan Karita/TT.

Bakslag för Morales i folkomröstningen

1:19 min

I Bolivia tyder vallokalsundersökningar på att president Evo Morales förlorat gårdagens folkomröstning, som skulle ge honom rätt att ställa upp för ytterligare en mandatperiod.

– De regioner som firar, firar alldeles för tidigt. Det här är inte över än, sa vicepresient Alvaro Garcia Linera, som uppmanade bolivianerna att vänta på det officiella valresultatet från gårdagens folkomröstning.

– Ingen har vunnit eller förlorat ännu. Vi måste vänta på att valkommissionen ger sitt resultat. Oppositionens firande kan lätt övergå i gråt, sa vicepresident Garcia Linera.

Gårdagens folkomröstning handlar om huruvida Evo Morales tillåts ställa upp för ytterligare en mandatperiod, vilket i så fall kräver en ändring av grundlagen. Han har redan regerat i tre mandatperioder.

Men preliminära valresultat tyder på att regeringen förlorat folkomröstningen. Vallokalsundersökningar visar att nej-sidan vunnit, vilket i så fall innebär att Morales tvingas avgå 2020.

Vid tidigare val har det officiella valresultatet offentliggjorts ett par timmar efter att vallokalerna stängt, men denna gång dröjer rösträkningen. Enligt vicepresident Garcia Linera beror det inte på valfusk utan bara på att även utlandsrösterna måste räknas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista