Studentdemonstrationer vid New Delhis Jawaharlal Nehru University. Studentledaren Kumar avporträtterad.
Studentdemonstrationer vid New Delhis Jawaharlal Nehru University. Studentledaren Kumar avporträtterad. Foto: Bikas Das/TT

Minnesstund har blivit ställningsstrid

1:33 min

I över två veckor har det pågått protester på New Delhis största universitet JNU. Men demonstrationen som började med en minnesstund för en avrättad student dömd för terrorism har nu utvecklats till ett ställningskrig mellan vad man får och inte får säga i ett allt mer hindunationalistiskt Indien.

En av universitets studentledare Kumar höll för två veckor sedan en minnestund på årsdagen av den avrättade mannen som dömdes till döden för terrorism. En dom som Kumar menar var helt felaktig.

Flera andra studenter filmade mötet och någon kontaktade polisen och sa att det pågick en anti-Indien demonstration på universitet. Vilket ledde till att Kumar greps och skulle ställas inför rätta för uppvigling och för att vara anti Indien.

Ett känsligt ämne i ett allt mer religiöst spänt läge i Indien, nu med en hindunationalistisk regering.

Flera TV-kanaler visade en video som sades vara beviset på att Kumar just gjort anit-Indiska utspel.

"Frihet, vi vill ha frihet", ser det ut som demonstranterna skriker på videon.

Men nu har det visat sig att det finns en annan video som indikerar på att den första var ihopklippt.

På denna video ser hör man hur Kumar skriker:

"Frihet från fattigdom, frihet från våld och frihet från ojämlikhet", och inga Anti Indien-slogans.

Nu ska myndigheterna titta på dessa videor och på fredag avgöra om man ska gå vidare med åtal mot Kumar som numera är släppt.

Händelsen har fått flera kända lärare på universitetet att säga upp sig då de menar att yttrandefriheten blir allt mer kringskuren i Indien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista