Folkhav t.h och t.v. en äldre man och kvinna som håller handen framför tvn.
En av anledingarna till att männen blir fler är att männens medellivslängd närmar sig kvinnornas, enligt SCB. Foto: Jessica Gow/TT och Christine Olsson/TT

Männen fler än kvinnorna i Sverige

1:01 min

Förra året ökade Sveriges befolkning rekordmycket, mycket beroende på invandringen. Och männen är nu för första gången sedan mätningarna började fler än kvinnorna, enligt nya siffror från SCB.

– Det här är något helt unikt, så länge vi vi har gjort befolkningsstatistik i Sverige så har kvinnorna varit fler, säger Inge Göransson som är utredare på SCB till Ekot.

Kvinnorna har genom historien alltid varit fler än männen, men numera är alltså männen i majoritet, enligt den senaste befolkningsstatistiken från Statistiska centralbyrån (SCB). Men det beror inte bara på att fler män invandrar utan också på att männens medellivslängd ökar snabbare än kvinnornas.

– Det föds alltid fler pojkar än flickor, så det är inget nytt. Men det finns andra orsaker, en av dem är att männens medellivslängd närmar sig kvinnornas. Sen finns det väldigt många kvinnor i hög ålder och det gör att fler kvinnor än män avlider. Och det sista är invandringen eftersom männen dominerar bland antal invandrare, säger Inge Göransson.

SCB:s senaste mätning visar även att befolkningen ökade med 103 662 personer, vilket är rekordmycket och var vid årets slut 9 851 017 personer. Till 77 procent här rörde ökningen från det så kallade invandringsöverskottet, alltså skillnaden mellan invandrade och utvandrade.

– Vi hade ju en stor flyktingström till Sverige under hösten. I och för sig så avspeglar den sig inte jättemycket i statistiken än eftersom vi räknar folkbokförda personer. De här personerna söker ju uppehållstillstånd och i många fall så kan det ta kanske ett år innan de får sina tillstånd och innan dess räknas de ju inte som folkbokförda, säger Inge Göransson till Ekot.

Syrienfödda var för andra året i rad den största invandringsgruppen. Som en följd av framför allt invandringen ökade också folkmängden i åtta av tio kommuner. Samtliga av landets kommuner utom en, Vaxholm, hade ett invandringsöverskott.

SCB:s senaste statistik visar även att färre gifte sig under året, totalt 52 314 par — vilket var en minskning med 799 par jämfört med 2014. Nära 99 procent av giftermålen stod mellan kvinna och man.

Antalet skilsmässor uppgick till 24 876, en minskning med 1 267 sedan 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista