Ung kvinna gungar
Foto: TT

Utreder varför tvångsäktenskap inte leder till åtal

"Någonstans är det obalans"
1:55 min

Könsstympning och tvångsäktenskap leder i stort sett aldrig till åtal, trots att tusentals kvinnor är drabbade. Nu ska Polisens nationella operativa avdelning, NOA ta reda på varför.

– Nu intensifierar vi arbetet och kommer se över alla ärenden som är kopplade till tvångsäktenskap och könsstympning, samtidigt som vi tar ett samlat grepp över all verksamhet kopplat till hedersrelaterad brottslighet i svensk polis, säger Nina Gual som är polisinspektör på NOA och ska leda utredningen.

Socialstyrelsen beräknar att 38 000 kvinnor och flickor i Sverige kan vara könsstympade, men har ingen siffra på hur många som stympades innan de kom hit. Men trots att lagen mot könsstympning har funnits sedan början av 80-talet har hittills bara två fall lett till åtal och dom.

2014 kom lagen mot tvångsäktenskap, i fjol utredde polisen 47 ärenden men i inget av dem har åtal väckts.

– En kartläggning som gjorts visar att ungefär 8500 flickor är oroliga för att själv inte få välja partner. Om vi då har inga ärenden som går till åtal så förstår vi att det någonstans är obalans och det vill vi ta reda på vad det beror på, säger Nina Gual.

Nu ska alltså NOA tillsammans med experter från länsstyrelsen i Östergötland och åklagare utreda vad som krävs för att fler ärenden ska gå till åtal.

De ska även besöka alla polisregioner för att ta reda på hur kunskapsnivån är inom polisen i Sverige när det gäller hedersbrott. Syftet är att alla utsatta ska få samma stöd oavsett var i Sverige man bor, säger Nina Gual. Den sista april ska utredningen vara klar.

– Regionerna är olika stora. Man har haft olika förutsättningar att jobba med de här frågorna och det är det vi vill ta reda på. Finns det obalans och behöver vi lära oss av varandra och var behöver vi kanske stötta särskilt för att vi ska kunna ha en jämn nivå över Sverige.

Varför är det här viktigt?

– Det här är viktiga frågor, både för att vi måste värna om flickors och kvinnors rättigheter men också för att brotten är allvarliga mot personers kroppar och frihet, säger Nina Gual på NOA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".