Svartjobb
Fräckheten har ökat bland de oseriösa aktörerna, enligt Pia Bergman på Skatteverket. Foto: TT

Skatteverket: Så kan de som raggar svart arbetskraft stoppas

"Fräckheten har ökat bland de oseriösa aktörerna"
2:01 min

Oseriösa företag söker svart arbetskraft i Arbetsförmedlingens lokaler, bland annat på möten som Arbetsförmedlingen anordnar. Nu säger Skatteverket att man har information om fifflande företag som Arbetsförmedlingen lätt kan få.

– De kan även kontrollera de företag som kommer på mötena genom att begära in och få offentliga uppgifter från Skatteverket för att se om det är företag som har en verksamhet igång, som redovisar löner och där man kan anta att de kommer att göra det på ett schysst sätt även framöver, säger Pia Bergman som är Skatteverkets samordnare mot grov organiserad och ekonomisk brottslighet.

Det är fritt fram för oseriösa företag att ragga svart arbetskraft hos Arbetsförmedlingen. Inte ens på möten som Arbetsförmedlingen arrangerar kontrolleras de företag som deltar för att komma i kontakt med arbetssökande.

– De där lycksökarna, de kan gå in på Arbetsförmedlingen. Det är enkelt och gratis och utan problem och det är ingen kontroll. Det är värvning till svartjobb, säger Sten-Erik Johansson på Fackligt center för papperslösa, som LO, TCO och Saco står bakom.

Pia Bergman på Skatteverkets säger att hon inte kände till detta.

– Men å andra sidan har jag sett hur fräckheten ökat bland de oseriösa aktörerna. Det finns många företag nu som helt har tappat den etiska kompassen.

Skulle Arbetsförmedlingen med er hjälp kunna kontrollera vilka företag som deltar i träffarna?

– Skatteverket kan hjälpa till både när det gäller Arbetsförmedlingen men också de företag som anlitar underentreprenörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".