Protesterande stålverksarbetare i Bryssel ca 15 februari.
Protesterande stålverksarbetare i Bryssel ca 15 februari. Foto: EMMANUEL DUNAND

Zombie-företag i Kina hot mot marknaden

1:11 min

Lokala särintressen och miljöfusk gör att Kina trots löften riskerar att producera mer stål, glas och cement än vad marknaden tycks behöva. Att Kina på så sätt pressar ner priserna retar företag i EU-länderna, som anklagar Kina för orättvis konkurrens.

– Att det man skulle kunna kalla zombie-företag blir kvar på marknaden för att bevara arbetstillfällen, kostar mer än om man skulle ta bort de anställda, skola om dem och låta dem börja arbeta någonstans i serviceindustrin, sade Jörg Wuttke, ordförande i EU:s handelskammare i Kina.

I sin nya rapport konstaterar handelskammaren att överkapacitet i ineffektiva kinesiska företag ligger bakom en del av den press som europeiska företag nu känner.

Dessutom slår rapporten fast att problemet riskerar att omintetgöra de ekonomiska reformer som sjösatts av Kinas högsta ledare.

Wuttke säger att om Kina menar allvar med sina marknadsreformer så måste fler företag tillåtas gå omkull.

– Jag tror inte att man kan ändra på situationen utan att orsaka arbetslöshet, sade han vid en presskonferens idag.

Kinas handelsdepartement meddelade tidigare i februari att regeringen ser allvarligt på landets överkapacitet inom stålindustrin och att en rad effektiva åtgärder vidtagits.

Enligt den nya rapporten blir många av åtgärderna verkningslösa på grund av skydd från lokala regeringar, som bland annat tillåter fusk med miljöregler.

Helt klart är att både Kinas och EU:s centralregeringar vill slippa se både zombier och demonstrerande arbetare på just sin marknad, men om Kina låter sig skrämmas av mullret från EU och slutar att hålla sina offentligt ägda företag om ryggen återstår att se.

EU har fortfarande en hållhake kvar på Kina: erkännandet av Kina som marknadsekonomi.

Ett sådant erkännande skulle ge EU färre rättigheter att skydda sin marknad mot billiga kinesiska produkter.

Beslut om Kinas status måste fattas av EU-kommissionen vid årsslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista