Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Zombie-företag i Kina hot mot marknaden

Publicerat måndag 22 februari 2016 kl 13.21
Överproduktion hotar europieska företag
(1:11 min)
Protesterande stålverksarbetare i Bryssel ca 15 februari.
Protesterande stålverksarbetare i Bryssel ca 15 februari. Foto: EMMANUEL DUNAND

Lokala särintressen och miljöfusk gör att Kina trots löften riskerar att producera mer stål, glas och cement än vad marknaden tycks behöva. Att Kina på så sätt pressar ner priserna retar företag i EU-länderna, som anklagar Kina för orättvis konkurrens.

– Att det man skulle kunna kalla zombie-företag blir kvar på marknaden för att bevara arbetstillfällen, kostar mer än om man skulle ta bort de anställda, skola om dem och låta dem börja arbeta någonstans i serviceindustrin, sade Jörg Wuttke, ordförande i EU:s handelskammare i Kina.

I sin nya rapport konstaterar handelskammaren att överkapacitet i ineffektiva kinesiska företag ligger bakom en del av den press som europeiska företag nu känner.

Dessutom slår rapporten fast att problemet riskerar att omintetgöra de ekonomiska reformer som sjösatts av Kinas högsta ledare.

Wuttke säger att om Kina menar allvar med sina marknadsreformer så måste fler företag tillåtas gå omkull.

– Jag tror inte att man kan ändra på situationen utan att orsaka arbetslöshet, sade han vid en presskonferens idag.

Kinas handelsdepartement meddelade tidigare i februari att regeringen ser allvarligt på landets överkapacitet inom stålindustrin och att en rad effektiva åtgärder vidtagits.

Enligt den nya rapporten blir många av åtgärderna verkningslösa på grund av skydd från lokala regeringar, som bland annat tillåter fusk med miljöregler.

Helt klart är att både Kinas och EU:s centralregeringar vill slippa se både zombier och demonstrerande arbetare på just sin marknad, men om Kina låter sig skrämmas av mullret från EU och slutar att hålla sina offentligt ägda företag om ryggen återstår att se.

EU har fortfarande en hållhake kvar på Kina: erkännandet av Kina som marknadsekonomi.

Ett sådant erkännande skulle ge EU färre rättigheter att skydda sin marknad mot billiga kinesiska produkter.

Beslut om Kinas status måste fattas av EU-kommissionen vid årsslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".