klimatpåverkan lantbruket
Även med teknikförbättringar, så behöver konsumtionen av nötkött minska, enligt studien. Klossarna illustrerar skillnaderna i utsläpp mellan olika köttslag. Foto: Christian Löwhagen/Chalmers

Bättre teknik kan minska utsläpp från jordbruket

1:29 min

Teknikförbättringar inom lantbruket skulle kunna leda till kraftig minskning av utsläppen av växthusgaser, enligt ny studie. 

Det är forskare på Chalmers och Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, som i en ny studie kommit fram till att det finns stor potential i teknikförbättringar som medel för att minska lantbrukets utsläpp av växthusgaser.

Olika typer av teknikförbättringar skulle enligt studien kunna stå för upp till hälften av den minskning som behöver åstadkommas inom lantbruket, för att vi ska nå EU:s klimatmål.

Ett område där det finns stora möjligheter till förbättringar är gödselhanteringen. En stor del av lantbrukets utsläpp av växthusgaserna lustgas och metangas kommer nämligen från gödselhanteringen, förklarar Chalmersforskaren David Bryngelsson.

– Man skulle till exempel kunna täcka flytgödselbrunnar med ett helt lufttätt membran. Då stoppar man produktionen av lustgas, säger han.

Också när det gäller produktionen av konstgödsel finns mycket att göra för att få ner utsläppen, enligt studien. Och när det gäller gödsel som sprids på åkrarna så skulle man kunna blanda i ämnen som förhindrar bildandet av lustgas, så kallade nitrifikationshämmare.

Fortfarande skulle konsumtionen av nötkött och mjölkprodukter behöva minska, menar forskarna bakom den nya studien. De poängterar också att det är viktigt att skilja mellan nötkött och annat kött.

– Det är så pass låga utsläpp förknippade med i synnerhet kyckling och till viss del också fläskkött, så det är felaktigt att betrakta det som stora klimatproblem, säger David Bryngelsson.

För att nå en så stor minskning av utsläppen som forskarna ser är möjligt med teknikförbättringar, behövs både mer forskning och ekonomiska incitament menar David Bryngelsson. Han efterlyser en aktiv klimatpolitik riktad mot lantbruket och matproduktionen, en politik han menar saknas idag.

– Om klimatpolitiken ska tas på allvar, så måste ju alla sektorer med. Idag står ju matproduktionen för en ganska stor del av utsläppen, men är undantagen klimatpolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista