Natosymbol och Carl Schlyter framför MP-logga.
Riksdagsledamot Carl Schlyter kräver att ett förbud mot kärnvapen på svensk mark skrivs in i värlandsavtalet. Foto: TT

Splittring om värdlandsavtal i Miljöpartiet

Schlyter: Viktigt att garantera frihet från kärnvapen
1:43 min

Fyra miljöpartistiska riksdagsledamöter kräver nu i en debattartikel förändringar i det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Det betyder att det blir en allt mer offentlig debatt inom Miljöpartiet om vad partiet kan acceptera angående avtalet som regeringspartnern Socialdemokraterna driver hårt.

Riksdagsledamot Carl Schlyter kräver att ett förbud mot kärnvapen på svensk mark skrivs in i avtalet.

– För ett miljöparti så är det nog viktigt, var det än är på jorden att garantera frihet från kärnvapen.

Och om det inte blir så i det här avtalet, vad händer då?

– Det ska skrivas in i avtalet.

Carl Schlyter är ordförande i riksdagens Eu-nämnd och även partiets utrikespolitiska talesperson Walter Mutt står bakom kraven liksom Jabar Amin och Annika Lillemets.

I vår ska riksdagen ska ta ställning till värdlandsavtalet som behandlar praktiska frågor när Natotrupp är i Sverige.

Förutom förbud mot kärnvapen i Sverige och svensk rätt att inspektera Nato-fartyg i svensk hamn kräver de fyra miljöpartisterna i Aftonbladet att det skrivs in i avtalet att Nato inte får använda svensk mark för att angripa andra länder, exempelvis Ryssland. Avtalet ska dessutom bara gälla i fredstid, enligt de fyra.

Frågan är mycket känsligt inom Miljöpartiet och att riksdagsledamöter offentligt går ut med krav på avtalets innehåll betyder att de är oroliga för att Miljöpartiet accepterar för mycket i förhandlingarna med Socialdemokraterna.

– Jag tror ingen miljöpartist gillar kärnvapen och ingen vill ha det här avtalet, men vi kan väl åtminstone då enas om att avtalet respekterar svenska lagar, säger Carl Schlyter.

Ekot har sökt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson, men de vill inte kommentera vad Miljöpartiet kan gå med på. Men partiets försvarspolitiska talesperson Jakop Dalunde tror att kritikerna kommer bli nöjda med regeringens förslag.

– Jag tror att man kommer vara nöjd med skrivningarna kärnvapen och den militära alliansfriheten när vi väl är klara med processen, säger Jakop Dalunde.

Men de kräver att det ska in i avtalet - blir det så?

– Jag kommer att presentera hela avtalet när det är klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".