Demonstranter i Aten. Greklands premiärminister Alexis Tsipras
Demonstranter i Aten. Greklands premiärminister Alexis Tsipras Foto: Foto: Petros Giannakouris /Yorgos Karahalis AP/TT

Dubbel kris pressar Grekland

1:58 min

Greklands regering är just nu hårt pressad både av den pågående flyktingkrisen och av den ekonomiska krisen i landet.

Den senaste månaden har bönder blockerat vägar runt om i landet i protest mot en föreslagen pensionsreform.

Och i ett försök att stävja missnöjet träffade premiärminister Alexis Tsipras i dag lantbrukare i Aten.

Med representanter för en rad bondeorganisationer på andra sidan bordet förklarade Greklands premiärminister Alexis Tsipras att allt hänger på nationens välstånd.

Utan en reparerad ekonomi kan vare sig löner eller pensioner säkras.

När Grekland och de internationella långivarna i somras efter flera månaders förhandlingar kom överens om ett nytt stort nödlån, var ett av kraven att Greklands mycket kostsamma pensionssystem måste reformeras i grunden.

Nu är det dags att leva upp till löftena men de reformer som regeringen föreslagit har mött stort motstånd inte minst bland landets bönder.

Under flera veckors tid har de blockerat vägar runt om i Grekland i protest och det har skapat problem i norr vid gränsen mot Bulgarien där lastbilstrafiken stått stilla.

Också andra yrkesgrupper har protesterat mot reformförslagen eftersom de menar att bland annat förslag om höjda sociala avgifter riskerar att drabba egenföretagarna hårt.

Alexis Tsipras och hans vänsterradikala parti Syriza vann valet i januari för ett år sedan med löften om ett slut på år av åtstramningspolitik.

När regeringen nu själva tvingas genomdriva samma slags politik förklaras åtgärden med att det är enda möjligheten för att få till samtal om skuldlättnader med de internationella långivarna.

Regeringen försöker också mildra kritiken genom att satsa på de greker som drabbats allra hårdast av krisen. I helgen röstade parlamentet i Aten ja till ett så kallat parallellt program som bland annat innehåller gratis sjukvård för oförsäkrade.

Den vänsterledda regeringen har en mycket knapp majoritet i parlamentet.

Det spekuleras till och med att ett nyval, likt det som hölls i september, kan bli nödvändigt även om det tillbakavisas från regeringens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista