Upprördheten har varit stor sedan en flyktingförläggning stacks i brand i Tyskland.
1 av 2
Upprördheten har varit stor sedan en flyktingförläggning stacks i brand i Tyskland. Foto: Christian Essler/AP
Högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland anklagas för mental brandstiftan.
2 av 2
Högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland anklagas för mental brandstiftan. Foto: Michael Sohn/AP

Attacker mot flyktingar väcker oro och ilska i Tyskland

1:31 min

Som fegt och skamligt fördömde den tyska regeringen de gångna dagarnas protester mot flyktingar i östra Tyskland. Upprördheten har varit stor sedan en flyktingförläggning stacks i brand och innan dess en ilsken mobb försökte stoppa flyktingar på väg till ett boende. Högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland anklagas för mental brandstiftan.

Bilderna på den brinnande förläggningen i Bautzen och polisuppgifterna om ett drygt hundratal människor som jublande såg på, några som försökte också hindra släckningsarbetet, det väcker skrämmande minnen från liknande scener i Tyskland i början av 90-talet då flera människor dödades. Den här gången kom ingen till skada. Den nyrenoverade förläggningen skulle just ta emot de första boende.

Ett brett politiskt Tyskland fördömer brandattentatet och händelsen ett par dagar tidigare då en en buss med flyktingar på väg till en förläggning i orten Clausnitz möttes av en skrikande mobb som försökte hindra dem.

För det ökade antalet angrepp mot flyktingar görs ofta det högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland medskyldigt, så också för dessa händelser. Det var en kritik som partiledaren Frauke Petry inte ens ansåg värdig att bemöta när hon mötte den internationella pressen i Berlin i dag.

– Det är under min nivå, svarade Frauke Petry när hon ombads kommentera anklagelser om att hennes parti medverkar till mental brandstiftan när Alternativet för Tyskland i hårda ordalag kritiserar förbundskansler Merkel och koalitionsregeringens flyktingpolitik.

Nyligen talade både Petry och annan av partiets företrädare om att det i yttersta nödfall skulle kunna bli aktuellt att polisen skjuter flyktingar för att skydda den tyska gränsen.

Partiet, som förkortas AfD, väntas få stora framgångar i valen till tre av Tysklands delstatsparlament om några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista