psykisk ohälsa
Polisens operativa avdelning, NOA ska utreda varför endast två fall av könsstympning och inget fall av tvångsäktenskap har lett till åtal. Foto: TT

"Polisen behöver mer kunskap om hederskultur"

1:33 min

Polisen och rättsväsendet behöver mer kunskap om hederskultur. Det säger Sara Mohammad som är grundare till organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime. Annars är det lätt att polisen blir lurade, säger hon apropå att polisen ska utreda varför inga ärenden leder till åtal.

– I det här är det flera personer som vittnar eller som bidrar till att skydda gärningsmannen och om rättsväsendet inte har tillräckligt med kunskap då kan man köpa deras lögner. Då kan man köpa de argument som tas fram, att det aldrig har haft med hedersbrott att göra, att vi inte har tvingat henne till det här, säger Sara Mohammad.

Polisens operativa avdelning, NOA ska utreda varför endast två fall av könsstympning och inget fall av tvångsäktenskap har lett till åtal.

– Det är en obalans kopplat till de kartläggningar som kommer där problemet är utbrett och tusentals kvinnor och flickor lever under sådana förhållanden, säger Nina Gual på NOA ska leda utredningen.

Även Astrid Schlytter som är docent och satt med i den staliga utredning som föreslog lagen om tvångsäktenskap säger att de poliser och åklagare som sköter utredningarna behöver få mer kunskap om hederskultur.

– De har för lite kunskaper om heder och om traditioner kring barn- och tvångsäktenskap. Det är väldigt svårt att ställa rätt frågor och det är väldigt lätt att bli vilseledd, säger Astrid Schlytter.

Finns det en möjlighet att utbilda poliser i detta så att man kan se åtal och bättre polisutredningar framöver?

– Ja, och man måste ha en spetskompetens. Det betyder att några poliser måste få mer kunskaper än andra och vara de som ger råd och vägledning till andra poliser, säger Astrid Schlytter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista