Staden Homs efter striderna. Foto: Katja Magnusson, Sveriges Radio.
Foto: Katja Magnusson, Sveriges Radio.

Datum för eldupphör i Syrien

1:57 min

Under kvällen kom beskedet att USA och Ryssland enats om ett datum för eldupphör i Syrien. Detta ger nytt hopp för att fredssamtalen återupptas.

Rysslands president Vladimir Putin var tidigt ute på måndagskvällen och kommenterade överenskommelsen.

I ett TV-sänt tal sa Rysslands president Vladimir Putin bland annat att man kommer att göra det som är nödvändigt för att Damaskus ska respektera överenskommelsen.

Han sa även att han förväntar sig att USA gör detsamma med sina allierade och de grupper som de stödjer.

Förslaget om eldupphör, som ska träda i kraft 27 februari vid midnatt, omfattar inte attacker mot al-Nusra Fronten och Islamiska staten (IS).

Dagens besked om eldupphör kommer dagen efter blodiga terrorattacker i både Homs och Damaskus, i Syrien där 155 människor dog. IS har tagit på sig gårdagens dåd.

Efter att fredssamtalen i Genève pausades har striderna i Syrien fortsatt och den syriska armén har lyckats driva ut rebelgrupperna från norra Aleppo. Ryssland har fortsatt med flygbombningar och anklagas för att förlänga kriget.

Dagens besked ger därför nytt hopp för att fredssamtalen, som lades på is i början av februari, kan återupptas.

Samtidigt säger oppositionen att man accepterar förslaget med villkor. I ett uttalande säger oppositionen att man är positiv till överenskommelsen i Syrien, men sade att "vårt engagemang är villkorat" och man kräver att belägringen av av byarna upphör, att fångar frigivs och att Ryssland stoppar bombningarna av civila.

Även Vita Huset var tidigt ute med att kommentera överenskommelsen. Vita husets talesperson Josh Earnest sade under kvällen att detta är en hoppfull tid, men att man förväntar sig att stöta på hinder längs vägen för att implementera överenskommelsen om eldupphör.

Under kvällen kom även besked om parlamentsval i Syrien under våren. Syriens president Bashar al-Assad meddelade att parlamentsval kommer att hållas 13 April.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista