Byggarbetsplats
Foto: Bonny Håkansson /TT

Risk för hårda löneförhandlingar i byggbranschen

"Byggarbetare är ingen slit och slängvara"
1:28 min

Årets löneförhandlingar riskerar att bli som hårdast inom byggsektorn. Där är skillnaderna mellan fack och arbetsgivare större än inom de flesta andra branscher. I dag växlade parterna avtalskrav. Facket Byggnads vill ha löneökningar på 3,2 procent.

– Ställer man det i relation till de miljardregn i form av aktieutdelningar som delas ut till byggherrar och ägare så tycker jag att det är av allra högsta vikt att våra medlemmar får ta del av det som de själva är med och skapar, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Men förhandlingschefen på motståndarsidan, Mats Åkerlind på Sveriges byggindustrier, har ingen förståelse för fackets krav.

– Jag tycker det är ganska anmärkningsvärt att vi har ett mansdominerat höglönefack som ligger högst inom LO. Att inte de känner att de fått sin del av kakan är näst intill provocerande för alla andra som har lägre löner, till exempel sjuksköterskor, säger Åkerlind.

Arbetsgivarsidan går på offensiven mot fackets krav på löneökningar och vill att de lägsta lönerna ska frysas i byggbranschen.

Dessutom vill arbetsgivarna införa en ny anställningsform som gör det möjligt att ge mycket lägre löner till nyanlända och långtidsarbetslösa som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Men det kravet avfärdas av Johan Lindholm på Byggnads som tycker att det i stället för låglönejobb behövs fler praktikplatser för lärlingar på byggena.

– Byggnadsarbetare är ingen slit och släng-vara utan det är väldigt begåvade kompetenta människor som måste få lära sig yrket från början och hela vägen, säger Lindholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".