David Cameron.
David Cameron. Foto: TT.

Cameron höll brandtal för EU

1:50 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron i dag inför parlamentet lagt fram förslaget att landet ska gå till folkomröstning om medlemskapet i EU den 23 juni i år. Och han argumenterade samtidigt starkt för att Storbritannien bör stanna kvar i unionen.

– Inget land utanför EU har fått full tillgång till den gemensamma marknaden utan att samtidigt acceptera principen om fri rörlighet, sa David Cameron inför parlamentet.

Just den fria rörligheten och invandringen till Storbritannien från andra EU-länder har en framträdande plats i debatten.

Han beskrev ett utträde ur EU som ett hopp ut i det okända, eftersom ingen vet vilka villkor Storbritannien skulle lyckas förhandla fram för sina framtida relationer med EU, om landet ställer sig utanför.

Han pekade bland annat på Norge och sa, att det är ett exempel på ett land som har ett frihandelsavtal med EU, men samtidigt måste betala lika mycket i avgifter och följa nästan alla regler - utan att ha något inflytande över beslutsprocessen.

Cameron hävdade, att det avtal om nya medlemsvillkor som han förhandlat fram med de övriga EU-ledarna ger Storbritannien det bästa ur två världar: Större garantier för Storbritanniens självständighet och samtidigt fortsatt medlemskap i ett av världens största frihandelsområden.

Han passade också på att åtminstone indirekt attackera Londons borgmästare Boris Johnson, som i går meddelade att han tänker stå på den sida som vill lämna EU.

Johnson har anklagats för att ha en egen agenda, att hans utspel ska ses som ett led i hans försök att efterträda David Cameron som partiledare och premiärminister.

– Jag ställer inte upp för omval. Jag har ingen annan agenda än vad som är bäst för landet, sa David Cameron.

I sitt tal noterade David Cameron också att beslutet i den kommande folkomröstningen är definitivt. Ett beslut om att lämna EU kommer inte att leda till ännu en omförhandling av avtalet. Premiärministern liknade det hela vid en skilsmässa, som man inte påbörjar för att förnya sina äktenskapslöften.

Även om Cameron hoppas att Storbritannien ska stanna kvar i unionen, är regeringen mycket splittrad i frågan.

Utöver Boris Johnson har flera ministrar gått emot Cameron och anslutit sig till nej till EU-linjen. Bland annat justitieministern Michael Gove.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista