T.v. Utanför arbetsförmedlingens entre t.h en man med hammare och spik.
Arbetsförmedlingen ska nu se över om det finns behov av tydligare riktlinjer, enligt biträdande generaldirektör Clas Olsson. Foto: TT

Ord mot ord om AF:s uppdrag att motarbeta fifflare

1:44 min

Ord står ord när det gäller hur arbetsförmedlingen ska motarbeta oseriösa företag. Ekot avslöjade i dag att rekrytering av svart arbetskraft  sker i arbetsförmedlingens lokaler utan kontroll.  

Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson säger att det ingår i Arbetsförmedlingens uppdrag att kontrollera de företag som deltar i olika träffar.

– Vi ska inte underlätta för de företag som ägnar sig åt sådant och det tycker jag ingår i vårt uppdrag som statstjänstemän, att säkerställa det så gott det går, säger Clas Olsson.

I morse sa chefen för Arbetsförmedlingen Stockholm City, Lisen Trollbäck Eldh, att det inte ingår i Arbetsförmedlingens uppdrag att kontrollera vilka företag som deltar i de träffar som Arbetsförmedlingen ordnar.

– Det ingår inte i vårt uppdrag att kontrollera arbetsgivare på det sättet, de som kommer in och vill utnyttja våra tjänster, sa Trollbäck.

Men så här säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson.

– Det som vi bjuder in och som har en egen utställningsplats och som finns där med skyltar och namn, dem har vi en kontakt med i förväg. Vi försöker förvissa oss om att det är ett schysst företag.

Då står ord mot ord eftersom chefen för Arbetsförmedlingen Stockholm City säger att så inte är fallet?

– Det är mycket möjligt att de inte har gjort så. Och det är väl tyvärr så att vi inte har några tydliga interna riktlinjer utan det har väl varit upp till var och ens sunda förnuft att hantera det här, säger Clas Olsson.

Vad tänker ni göra framöver?

– Ja, det är en bra fråga, vi får väl fundera. Men det här är en allvarlig sak så vi ska verkligen ta oss en funderare om vi behöver något förtydligande om vad som gäller internt, hur man som chef och medarbetare ska förhålla sig så att man säkerställer att man upprätthåller minimikraven. Det kanske behövs någon form av tydligare riktlinjer, helt enkelt.

Tidigare i dag sa Skatteverkets nationella samordnare mot grov organiserad och ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, att Skatteverket har information om oseriösa företag. Information som Arbetsförmedlingen lätt kan ta del av.

– Ja, är det på så ska vi naturligtvis nyttja den informationen. Det vore ju väldigt dumt annars, säger Clas Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista