Ett flygplan från flygbolaget SAS.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Facket säger nej till flygbud

0:19 min

Flygkonflikten mellan Unionen-anställda och flygbolaget GEC, som flyger för SAS, fortsätter.

Förhandlingarna som pågått under eftermiddagen och kvällen har inte lett fram till någon lösning. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert säger till Ekot att man tackat nej till det bud som medlarna lagt fram.

Budet är fortfarande inte i nivå med standarden i branschen, säger han. Han menar att konflikten fortsatt gäller vad man ser som för låga löner och arbetstider som inte medger tillräcklig vila.

Men motparten, Svenska Flygbranschen, menar att GEC gett med sig på många punkter och att budet Unionen fått ligger väldigt nära vad man krävt. Förhandlingschef Elisabeth Holming-Schiller tycker att Unionen tar striden för långt.

– Det är väldigt märkligt att Sveriges största fackförening är så orädda att använda strejkvapnet. Det är det starkaste konfliktvapen vi har, så det känns inte bra.

Men anser ni att Unionen missbrukar strejkvapnet här?

– Ja jag tycker man använder det lite för lättvindigt här. De har fått ett bud som ligger väldigt nära det de begärt, ändå har vi strejk. Det tycker jag inte är bra, det är dålig balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista