Två män hjälps åt att injicera heroin. Foto: Erlend Aas/TT.

Fria knarktester till knarkare i Linköping

2:35 min

Socialdepartementet kommer i dagarna att yttra sig om ett nytt nationellt program om sprututbyte. Linköping är en av de sex orter där missbrukare får rena sprutor och där har man nu tagit arbetet ett steg längre. Man är först ut i landet att dela ut fria narkotikatester.

– Det handlar inte om att uppmuntra till något, utan det handlar om att göra det så säkert som möjligt för de som går på heroin eller vad de nu går på. Det säger brukarföreningens ordförande i Linköping, Robert Sanderö. 

Testerna dom föreningen delar ut visar om narkotika är smutsigt, eller om det är utblandat med läkemedel som kan vara farligt för missbrukare. En ren hälsoåtgärd, menar han. 

Hur pass vanligt är det att heroin eller andra droger från gatuförsäljning är "skitig"?

– Det är väldigt vanligt och det är väldigt vanligt att det är utblandat med Fentanyl och det är livsfarligt. Sedan har det varit att det har varit utblandat med bensodiazepiner, säger Robert Sanderö.

Testet, en vätskefyllda glaskapsel, analyserar vad narkotikan verkligen innehåller. En liten mängd placeras i kapseln och vätskan färgas. En liten färgkarta ger svar på om knarket är smutsigt eller utspätt med andra substanser eller läkemedel som kan medföra att missbrukaren blir förgiftad.

Johan är 33 år. Han injicerar dagligen narkotika, främst opiater, och han välkomnar möjligheten att inte bara få rena sprutor, utan nu även de nya drogtesterna

– Ja, absolut! Om vi säger som heroin då är det jättebra att det finns de här testerna om det är utblandat med till exempel bensodiazepiner eller något annat farligt som gör att man kan få andningsuppehåll.

Har du varit med om att själv ha överdoserat narkotika, eller fått skitig narkotika?

– Ja, skitig har jag fått så jag har fått ledvärk. Men aldrig överdoserat.

Kerstin Käll är Överläkare på beroendekliniken vid Linköpings Universitetssjukhus, och hon är skeptisk till brukarföreningens initiativ.

Drogtester avhjälper inte själva missbrukarproblematiken, menar hon

– Risken är att man invaggas i en falsk trygghet. Och man minimerar risken på något som är ganska så harmlöst, förhållandevis. Och så negligerar man det som är den stora risken nämligen själva narkotikamissbruket. Det ligger en fara i det tycker jag; "Jag knarkar på ett säkert sätt", liksom, säger hon.

När det finns narkomaner så gäller det att förbättra deras befintliga livsvillkor, resonerar Robert Sanderö. Föreningen kommer fortsätta att dela ut sprutor när inte vården gör det, och man överväger redan att dela ut än mer avancerade drogtester än de man nyss startat med

– Vi har inte sagt något speciellt hur länge vi inte ska dela ut. Vi håller på att titta på ett nytt test, faktiskt, som kan se 26 olika saker på en och samma gång, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista