Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Oklart vad straff för mord ska vara

1:41 min

En dom i Högsta domstolen har ändrat uppfattningen om vad som ska innebära livstids fängelse vid mord - något som skapat oklarhet inom rättsväsendet.

– Det är lite olyckligt att praxis går så här fram och tillbaka. Man vill ju gärna att det ska finnas förutsägbarhet i hur domstolarna ska döma. Det säger riksåklagare Anders Perklev.

Sommaren 2014 skärptes lagen så att livstids fängelse skulle bli normalstraffet vid mord. Men för några veckor sedan kom Högsta Domstolen fram till att lagändringen inte alls öppnade för den här skärpningen.

Därmed bör nu domstolarna gå tillbaka och döma som innan lagändringen 2014. Den här situationen har skapat oklarhet, tycker åklagare Tomas Malmenby.

– Det är inte alltid man klart och tydligt kan se varför ett fall medför livstid och inte ett annat. Det är lite svårt att se en enhetlig och tydlig praxis.

Tomas Malmenby driver ett uppmärksammat mål där en man i stockholmsförorten Årsta dödade sin hustru för att hon ville skiljas. Mannen ska bland annat ha skurit av kvinnans näsa med en morakniv. Enligt åklagaren finns ett hedersrelaterat motiv till mordet, vilket mannen förnekar.

Mannen dömdes nyligen till 18 års fängelse av tingsrätten, men de försvårande omständigheterna borde innebära livstid, anser Tomas Malmenby, som därför överklagar.

Och i går överklagades även en annan morddom, där en ung man i höstas ströp sin gravida flickvän i Vårgårda. Hovrätten dömde honom till livstids fängelse och ansåg att det faktum att hon var gravid var försvårande.

Men efter Högsta domstolens vägledande dom för några veckor sedan är situaitonen annorlunda, och mannen borde få ett tidsbegränsat straff, anser advokaten i överklagan till Högsta domstolen.

I fallet med mordet i Vårgårda hann alltså advokaten överklaga domen, innan den vunnit laga kraft. Men de som dömts livstids fängelse för mord efter lagskärpningen 2014, och innan Högsta domstolens dom för några veckor sedan, kan alltså ha dömts utifrån en lagskärpning som alltså visat sig otillräcklig, Och det är inte bra, säger riksåklagare Anders Perklev.

– Under rätt kort tid blir det förändringar. En sådan omkastning är inte bra för förutsägbarheten, säger Perklev.

– Men också ur rättvisesynpunkt. Det finns ju de som är dömda enligt praxis under mellantiden här, och som inte längre har möjlighet att överklaga sina domar, och där står straffet fast.

Justitiminister Morgan Johansson ska tillsätta en utredning som återigen ska försöka skärpa lagen så att livstid blir normalstraffet vid mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista