Lärare protesterar i Ungern

2:28 min

Ungerns premiärminister Viktor Orban har stärkt sin ställning bland väljarna till följd av regeringens hårda linje i flyktingfrågan. Men frågan är hur länge det varar. Just nu går landets lärare i täten för en protest mot det nya utbildningssystem som gjort skolan mycket centralstyrd och lärarna mer ofria.

– Jag tror faktiskt inte jag kan hitta någon del av den nya lagen som jag inte är kritisk mot, säger engelskaläraren Júlia Lázár samtidigt som vi passerar förbi det stora torget utanför parlamentsbyggnaden i Budapest där tusentals lärare, elever och föräldrar samlades i en protestaktion för drygt en vecka sedan.

Men huvudkritiken, säger Júlia Lázár, handlar om att nya lagar gjort hela skolsystemet mycket centralstyrt där en statlig myndighet styr över allting - från materialkostnader till vilka läroböcker som ska användas. Och det här, säger hon, är i linje med hur regeringen under ledning av premiärminister Viktor Orbán omformat hela det ungerska samhället sedan de kom till makten för sex år sedan.

– Allting är centraliserat och alla beslut fattas högt högt upp någonstans utan några fungerande kontrollmekanismer.

Regeringens talesperson Zoltán Kovács håller med om att Ungern har blivit mer centralstyrt men säger att det var nödvändigt för att ta landet ur den svåra ekonomiska kris som rådde 2010.

– Det fanns bara ett sätt, mitt i en ekonomisk kris, att hantera det - mer ansvar till regeringen, säger han.

Men läraren Júlia Lázár ger den opposition i landet rätt som säger att det nya centralstyret, i skolan, i kulturen och i mediepolitiken, snarare handlar om att göra ungrarna till lydiga medborgare som inte protesterar.

Just nu är premiärminister Viktor Orbán och hans konservativa parti Fidesz populärare än på länge. De flesta förklarar det med regeringens hårda tag i flyktingfrågan och de kampanjer som satt likhetstecken mellan människor på flykt och ett växande terrorhot.

Den politiska analytikern Péter Krekó i Budapest säger att retoriken har gått hem hos många ungrare men han tror samtidigt att regeringen snart kan komma att utmanas av fler protester mot till exempel en skola eller en sjukvård som inte fungerar.

– De närmaste två åren, fram till nästa val, ser jag framför mig att regeringen kommer att försöka prata om flyktingar och familjevärderingar medan alltfler intressegrupper kommer att höja sina röster mot olika problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista