Ensamkommande flyktingbarn anländer till Hyllie station i Malmö. Foto: TT/ Sveriges Radio.
Ensamkommande flyktingbarn anländer till Hyllie station i Malmö. Foto: TT/ Sveriges Radio.

Misshandelsdömda föräldrar tog emot ensamkommande

2:27 min

Två personer i ett familjehem var dömda för misshandel mot sina egna barn. Ändå blev de godkända som familjehem och fick ta emot ensamkommande barn.

- När vi själva sedan gör vår egen kontroll med polisens belastningsregister så visade det sig att båda föräldrarna i det här familjehemmet är dömda för brott mot sina egna barn, alltså misshandel av sina biologiska barn. Det säger Alexander Ramsing är gruppchef i Lessebo.

I september placerade Lessebo kommun ett ensamkommande barn i ett familjehem.

Hemmet förmedlades av Hoppetgruppen AB som bland annat har som affärside att sälja jour- och familjehemsplatser till kommuner.

I företagets egen utredning av familjen står det att familjen uppfattas som trygg och reflekterande och att hemmet är välkomnande och varmt.

Det står också att ingen i familjen blivit dömd för brott.

Men ett och ett halvt år tidigare har familjen dömts för barnmisshandel av sitt eget barn.

I domen kan man läsa att föräldrarna upprepade gånger misshandlat sina egna barn.

Trots att Hoppetgruppen AB på sin hemsida skriver att man alltid kontrollerar de familjehem som arbetar för företaget genom att göra registerutdrag ur belastningsregistret var det först efter att barnet placerats som Lessebo kommun upptäckte att familjen förekom i polisens belastningsregister.

Ekot har upprepade gånger sökt företagets ledning men de vill inte ställa upp på någon intervju.

I ett mail till Ekot skriver Hoppetgruppens VD att kommunen fick information om att man inte gjort utdrag ur polisens belastningsregister.

Men enligt kommunen stämmer inte detta och i utredningen som Ekot läst står det att ingen i familjen är dömd för brott.

Även Lessebo kommun har brustit eftersom kommunen alltid har det yttersta ansvaret för alla barn som placeras i jour- och familjehem. Även de som placeras i familjehem som förmedlats av privata företag.

Men Alexander Ramsing säger att kommunen inte hann kontrollera alla familjehem under hösten då många ensamkommande barn och unga kom till Lessebo.

– Vi kan väl säga så här att vi är glada att vi hittat familjehem många gånger och hinner besöka familjehemmet i samband med att vi gör placeringen och pratar då med familjehemmet. Det är det vi hinner göra, säger han.

– Kommunen hinner ju inte ens utse en god man till barnet, så det finns ingen som kan ta tillvara det juridiska intresset för barnet. Så ser det ut just nu, säger Alexander Ramsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista