Smarta mobiler visas på mäsan
Smarta mobiler visas på mäsan Foto: John Locher

Specialisering överlevnadsknep för mobiltillverkare

1:42 min

Konkurrensen på marknaden för smarta mobiltelefoner är stenhård, och en av få tillverkare som gör stora vinster är Apple. För små tillverkare är det nödvändigt att specialisera sig.

Johnny Davou är nordenchef på svenska Doro:

– Ju mindre du är, ju tydligare måste du vara. Är du inte tydlig nog, så försvinner du snabbt, så är det.

Doro riktar in sig på kunder som vill ha en lite enklare telefon, ofta är det äldre personer. Av Doros försäljning är en mindre del smarta mobiltelefoner, ungefär 20 procent, men andelen växer och kommer fortsätta göra det i år enligt Johnny Davou.

Marknaden för smarta mobiltelefoner är stenhård, och en stor del av den samlade vinsten hamnar hos Apple. I slutet av förra året sa exempelvis Sony, att om inte dom smarta mobilerna börjar visa vinst, så får man se över alternativen, som det hette.

En annan tillverkare som gör vinst på sina mobiltelefoner är brittiska Bullit group, som säljer mobiler under flera olika varumärken. Här på mässan i Barcelona presenterade företaget en telefon med en slags värmekamera, som till exempel vissa hanterkare kan ha användning av enligt företaget. Och enligt Bullitgroups Vd Peter Stephens är det viktigt att specialisera sig.

– Att fokusera på vissa demografiska grupper, och sedan tillhandahålla produkter som är väldigt specialiserade och skräddarsydda.

Sören Enholm är VD på TCO Development, som arbetar för bland annat miljömärkning av elektronikprodukter, han hoppas att konkurrensen ska göra att fler tillverkare blir intresserade av miljömärkning:

– Det finns ju vissa initiativ från mindre aktörer som försöker skapa sig en nisch, men dom stora är ju definitivt inte där ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista