Foto: Polisen.
1 av 2
Till vänster bunkern i Skåne. Till höger: en av de två gummimasker föreställande ett äldre par som mannen använde för att underlätta bortförandet. Foto: Polisen. Foto: Polisen. Foto: Polisen
Foto: Polisen.
2 av 2
Mannen använde, enligt åklagaren, två gummimasker föreställande ett äldre par och en rullstol för att underlätta bortförandet. Foto: Polisen. Foto: Polisen

Bunkerläkaren döms till 10 års fängelse

1:39 min

Läkaren från Stockholm stod åtalad för människorov och grov våldtäkt - hans döms i dag till tio års fängelse för människorov men frias från våldtäkt. Han ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Åklagare Peter Claeson yrkade under rättegången på att mannen skulle dömas till mellan 15 och 16 års fängelse för människorov och grov våldtäkt.

Tingsrätten dömer honom bara för människorov, till fängelse i tio år.

– Det är ett väldigt strängt straff. Jag tyckte kanske att människorovet kunde vara värt några år till, men tio år är en högst adekvat påföljd, säger åklagare Peter Claeson.

Läkaren själv nekar till våldtäkt, och hans försvarsadvokat menar att det inte finns tillräckliga bevis för mannen skulle ha gjort kvinnan illa eller utnyttjat henne sexuellt.

Läkaren erkänner dock omständigheterna kring människorovet, som han anser borde rubriceras olaga frihetsberövande.

– Det var det enda som styrde hela hans liv, det var blev ett inre tvång att fullfölja den här planen. Den skulle medföra att han fick en partner, och han hoppades att om någon  var med honom tillärckligt länge skulle den personen tycka om honom. Men han har såklart påverkats av de psykiska störningar han har, säger läkarens advokat Mari Schaub.

En rättspsykiatrisk utredning har genomförts och bedömningen är att han har begått den åtalade gärningen under påverkan av en psykisk störning, som dock inte är allvarlig.

Tingsrätten skriver att de grundat domen framförallt på det som målsäganden har berättat och den omfattande skriftliga bevisningen. Att syftet med att föra bort och spärra in kvinnan dels var att skada henne eftersom hon skulle hållas inlåst under lång tid.

"Skälet till det långa straffet är att läkaren har planerat gärningen minutiöst och under lång tid. Vidare har läkaren utsatt målsäganden för allvarliga risker genom att medicinera henne och hålla henne inspärrad under mycket obehagliga former", skriver tingsrätten i domen. 

När det gäller åtalet för grov våldtäkt menar rätten att bevisningen inte räcker för att det ska vara ställt bortom rimligt tvivel att läkaren har haft samlag med kvinnan när hon var drogad.

Mannen fick telefonkontakt med den tidigare obekanta kvinnan i september och bestämde träff i Stockholm.

Efter mötet ska han ha återvänt till sin fastighet i nordöstra Skåne och förberett ett bortförande av kvinnan.

Med chokladdoppade jordgubbar och juice preparerade med starkt sömnmedel, återvände han till Stockholm med förevändning om att bjuda kvinnan på middag.

Med sig hade han också två gummimasker föreställande ett äldre par och en rullstol för att underlätta bortförandet.

Väl på plats i kvinnans bostad ska han ha bjudit kvinnan på jordgubbarna och satt en kateter i hennes hand för att underhålla narkosen. Enligt åklagaren ska han sedan ha genomfört ett samlag med kvinnan när hon varit medvetslös, vilket mannen alltså förnekar och tingsrätten friar honom från.

Därefter ska mannen ha fört den medvetslösa kvinnan till bostaden med bunker i nordöstra Skåne, där placerade han kvinnan i bunkern, med säkerhetsdörrar i metall som han låtit uppföra i en träbyggnad på sin tomt, rapporterar P4 Kristianstad.

"Cellens konstruktion har medfört att den varit ljus- och ljudisolerad", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Där ska kvinnan ha varit inspärrad i knappt en vecka och blivit hotad med att bli fastkedjad och matad med enbart knäckebröd om hon försökte rymma.

Han har också förmått henne att ta prover på sig själv, som han lämnat in på sin arbetsplats för att kontrollera om hon haft några könssjukdomar, detta inför att han planerade oskyddade samlag med henne, enligt åtalet.

När mannen återvände till Stockholm fick han veta att hon var eftersökt av polisen. Han tog då med sig kvinnan till polishuset på Kungsgholmen i Stockholm för att försäkra myndigheten om att hon var välbehållen. Men polisen fattade misstankar och kunde kort därefter gripa mannen.

"Den förslagenhet och hänsynslöshet som han visat mot A och det allvarliga angrepp på hennes person som det inneburit medför att tingsrätten anser att straffvärdet uppgår till tio års fängelse. Vid bestämmandet av straffvärdet har tingsrätten beaktat att NN själv valde att avsluta frihetsberövandet på fredagen och att det således inte kom att pågå under så lång tid som han från början avsett", skriver Stockholms tingsrätt i domen.

Mannen är sedan tidigare ostraffad, och arbetade som stafett-läkare. Inspektionen för vård och omsorg väntas nu ansökan hos HSAN om att mannens läkarlegitimation återkallas, vilket ska ske om en läkare begått ett allvarligt brott som påverkat förtroendet.

Läkaren får behålla sitt hus i Skåne, som han nu kommer att sälja för att kunna betala skadestånd till kvinnan, uppger advokat Mari Schaub för Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista