Syriska regimen går med på vapenvila

Syriens regering har som väntat accepterat villkoren för USA:s och Rysslands plan för vapenvila, enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement.

Enligt uttalandet kommer regeringen att avbryta väpnade operationer men fortsätta med "terrorbekämpande insatser" mot Islamiska staten och al-Qaida och grupper som är anslutna till dessa rörelser.

Samtidigt ser flera oppositionsgrupper brister i USA:s och Rysslands plan för att bryta våldsamheterna i Syrien.

Länderna ska tillsammans försöka skissa upp vilka områden som är kontrollerade av terrorrörelsen IS, al-Qaidaanknutna Nusrafronten och andra grupper som inte ingår i vapenvilan.

Bashar al-Zoubi, chef för en oppositionsgrupps politiska gren, säger att överenskommelsen innebär ett skydd för al-Assad och hans ryska allierade att attackera oppositionskontrollerade områden.

– Ryssland och regimen kommer att utse områden som tillhör revolutionärerna till mål under förevändning att det finns en närvaro av Nusrafronten, och du vet hur blandade de områdena är. Om det händer, kommer vapenvilan att kollapsa, säger han.

Khaled Khoja, en talesperson för oppositionen, argumenterar på ett liknande sätt och oroas över att oppositionsgruppen Fria syriska arméns ställningar kan komma att bli måltavlor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista