Dokument och en men med vitt hår.
Lech Walesa har själv sagt att de måste vara förfalskade, och att han är utsatt för en "attack från småsinta personer" Foto: Czarek Sokolowski/AP och Fernando Llano/AP

Lech Walesa anklagas för spioneri

2:24 min

Polens förre president, grundaren av fackföreningen Solidaritet Lech Walesa, får åter försvara sig mot anklagelser om att han varit agent åt kommunistregimens säkerhetstjänst. Det sedan änkan till en avliden general lämnat in en samling dokument som sägs innehålla Walesas underskrift.

Dokumenten som offentliggjordes på måndagen väcker en infekterad debatt till liv i Polen.

I dokumenten som hela Polen talar om förekommer brevväxling och anteckningar om en agent med kodnamnet "Bolek". Ett kodnamn sedan länge förknippat med Lech Walesa, fackföreningsledaren som ledde kampen för demokrati på 80-talet och senare blev det fria Polens första folkvalda president.

Pappren lämnades in till av änkan till en avliden högt uppsatt general, Czeslaw Kiszczak, till den polska historiemyndighet som utreder brott under kommunist- och nazistiden. Bland det som lämnats in finns ett brev från 1970 undertecknat av någon med namnet Lech Walesa samt en rad kvitton på utbetalningar från säkerhetstjänsten.

Lech Walesa har själv tidigare medgett att han skrev under ett sådant papper på 70-talet, långt före arbetarstrejkerna och Solidaritets bildande, men att han gjort det för att vilseleda myndigheterna. Han har alltid förnekat att han skulle ha fått något betalt.

Det är fortfarande inte heller fastställt att dokumenten som offentliggjorts är slutgiltiga bevis för det. Historiemyndigheten IPN får kritik för att de inte väntat tills deras experter blivit färdiga med analysen av de gamla breven och kvittona.

Dokumenten om agent "Bolek" och Lech Walesa offentliggörs i ett Polen där en mängd gamla och djupa konflikter är på väg att åter rivas upp. Det nuvarande regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och dess ledare Jaroslaw Kaczynski har i åratal anklagat Walesa och andra frontfigurer från Solidaritet, som förhandlade med kommunistledarna, för att i själva verket vara deras agenter och spioner.

De som alltid försvarat Lech Walesa gör det också idag och pekar på att det som kommit fram, oavsett om det är sant eller inte, handlar om något som är vanligt förekommande i alla diktaturer.

Nämligen att man någon gång under sitt liv, mer eller mindre frivilligt, går med på att skriva under ett papper där man lovar säkerhetstjänsten något. Och att det i Walesas fall dessutom ska ha skett långt före demokratirörelsens bildande.

Lech Walesa som fick Nobels fredspris 1983 var på resa i Venezuela med andra nobelpristagare när nyheten om de nya dokumenten kom sent i förra veckan. Han har själv sagt att de måste vara förfalskade, och att han är utsatt för en "attack från småsinta personer".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista