SD vill ha tillfälligt stopp för nya medborgarskap

2:11 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill ha ett tillfälligt stopp för medborgaskap för alla som invandrar till Sverige. Partiet vill också att det ska bli tydligare skillnad mellan att ha ett medborgaskap och bara ett uppehållstillstånd, och föreslår därför att en utredning ska se över den frågan.

– Vi vill uppvärdera medborgaskapet. Vi vill att det svenska medborgaskapet ska få en större betydelse än vad det har idag, och därför vill vi inte att det utfärdas några nya medborgaskap förrän vi har haft en bred utredning kring vad vi vill med det svenska medborgaskapet, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Stoppet för utfärdanden bör gälla alla förutom de som föds i Sverige eller adopteras till landet. Jimmie Åkesson vill se över vilka rättigheter och skyldigheter som medborgarskapet ska innebära. Enligt honom ställs det alldeles för låga krav idag. Partiet anser att man måste kvalificera sig för att nå medborgskap.

– Man måste kunna språket, men man måste också förstå samhället. Man måste förstå hur vårt samhälle fungerar. Man måste förstå hur samspelet mellan människor i det svenska samhället fungerar när det handlar om sociala koder och annat. Man måste sträva efter att bli en del av det svenska samhället. Då blir man också medborgare i Sverige.

Hur det här ska mätas och efter hur lång tid man ska kunna få medborgaskap vill Åkesson inte ge svar på idag. En tidsgräns på 10 år har tidigare diskuterats i partiet enligt honom. Det viktiga det viktiga är att det är större skillnad än idag för den som har och den som inte har fått sitt medborgarskap, säger han.

– När det handlar om tillgång till åtminstone vissa delar av välfärden, och det vi tittar på just nu handlar om bidrag. Och exakt var vi landar kommer vi att presentera i samband med vårbudgeten.

Frågan är vad som ska hända med dem som fått uppehållstillstånd men ändå inte klarar kraven för att nå medborgarskap.

– Jag tror att det kommer att innebära att de allra flesta når dit. Sen kommer det säkert att finnas de som kommer att leva i Sverige och inte är medborgare och så är det ju redan idag, och det är ju egentligen inget konstigt i ett samhället, säger Jimmie Åkesson.

Hur tror du att det påverkar känslan av samhörighet i landet om det finns människor med olika rättigheter trots att man kanske har bott i samma land under många år?

– Någonting är ju allvarligt fel i våra system och i vår politik om du har levt i Sverige under många år och fortfarande inte kan prata svenska, fortfarande inte förstår någonting av det svenska samhället och fortfarande inte förstår någonting av hur samspelet mellan människor i Sverige ser ut.

– Då är någonting fel någon annanstans. Syftet med all typ av integrationspolitik är att alla som ska bo här permanent också ska bli en del av det svenska samhället. De som inte blir det trots att det ställs krav, de får man nå på något annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista