Mats Norin, ekonom på LO, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv.
Mats Norin, ekonom på LO, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Bertil Ericson/Henrik Montgomery/TT

Svenskt Näringsliv: LO har fel

"Man drar märkliga slutsatser"
1:51 min

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kritiserar nu LO:s färska rapport om sambandet mellan löneökningar och sysselsättning. LO hävdar i sin rapport att det inte stämmer att företagen anställer fler personer när lönerna hålls nere i de centrala förhandlingarna med facken.

Peter Jeppsson som är vice vd för Svenskt Näringsliv, tycker att LO har fel.

– Jag tycker att man drar lite märkliga slutsatser. Rent allmänt så tycker jag att i en avtalsrörelse är det viktigt att man rättar munnen efter matsäcken, att det är företagens konkurrenskraft som måste sätta ramarna för vad man kan kosta på sig för kostnadsökningar.

– När man stärker de svenska företagens konkurrenskraft internationellt sett så bidrar det till att skapa arbetstillfällen i Sverige.

LO har granskat resultaten av avtalsrörelserna sedan 1998 och kommit fram till att när löneökningarna hållits nere i de centrala förhandlingarna har det inte lett till att fler har anställts. I stället har löneutrymmet använts till att gynna till exempel tjänstemän som kan förhandla upp sina löner på lokal nivå, hävdar LO. Kostnaderna har därför inte sjunkit för företagen, anser Mats Morin som är ekonom på LO.

– Man ska inte lyssna på de här kraven att låga centrala avtal skapar jobb. Både en teoretisk analys och en genomgång av avtalen under perioderna från 1998 visar att resultatet blir istället ökad lönespridning och inga direkta jobb som skapas av detta.

LO-förbunden har i årets avtalsrörelse inte kunnat komma överens om ett gemensamt lönekrav men de flesta begär omkring tre procent i löneökningar. Sådana löneökningar skulle definitivt leda till färre jobb i Sverige, tror Peter Jeppsson på Svenskt näringsliv.

– Det vore förödande om det hamnar på den nivån. Vi har sett att arbetsgivarna inom industrin har gått ut och talat om att man anser löneökningarna inom industrin måste ligga klart under en procent, säger Peter Jeppsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".