Bergabasen lastar inför den stora marinövningen Baltops. Arkivfoto: Lars Pehrson/TT.
Bergabasen lastar inför den stora marinövningen Baltops. Arkivfoto: Lars Pehrson/TT.

Försvarsutskott vill se över svenskt spioneri

1:53 min

Riksdagens försvarsutskott är överens om att Försvarsberedningen borde analysera och se över försvarsunderrättelsearbetet som bland andra Försvarets Radioanstalt och Försvarsmakten gör.

- Det här är en av de spjutspetsförmågor som vi har och det är därför det är så centralt att vi utvärderar och funderar över hur det blir bäst och effektivast, för det här är en av de viktigare förmågorna vi har och därför är det bra att använda sig av försvarsberedningen för detta, säger moderaten Hans Wallmark som sitter i försvarsutskottet.

Försvarsberedningen analyserar inför försvarsbesluten vart femte år den säkerhetspolitiska utvecklingen kring Sverige och hur det försvaret bäst kan utformas.

Nu är riksdagens försvarsutskott överens om att nästa försvarsberedning bör göra en analys av det svenska försvarsunderrättelsearbetet så att Sverige kan ha så god koll på omvärldsutvecklingen som möjligt.

I dag finns Försvarets radioanstalt, militära underrättelsetjänsten, Totalförsvarets forskningsinstut och Försvarets materielverk på området och arbetet kan sannolikt förbättras.

Socialdemokraten Åsa Lindestam är vice ordförande i försvarsutskottet. Hon tycker att det är bra att diskutera frågan i försvarsberedningen.

– I det här jobbet som vi gör kanske det är så att man inte ska slå ihop saker utan man ska se till att det samverkar mellan varandra. Dessutom finns det ny teknik som vi utnyttjar och då måste lagtexter följa med så jag tror det är bra med en översyn, säger Åsa Lindestam.

Moderaterna har med tanke på de oroliga omvärldsutvecklingen med bland annat Ryssland, Syrien, flyktingströmmar och terrorhot krävt att försvarsberedningen ska tillsättas redan i år, men försvarsminister Peter Hultqvist vill vänta till nästa år.

Nu är försvarsutskottet alltså överens om att börja förbereda arbetet i år, sedan får regeringen säga när försvarsberedningen ska börja.

– Jag tycker att det är det kraftigt fall framåt. Det blir en försvarsberedning, den kommer ha ett brett säkerhetspolitiskt mandat därför att vi ska titta på försvarsunderrättelseförmåga och man kommer under året 2016 att börja titta på exakt vad Försvarsberedningen ska innehålla, säger Hans Wallmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista