Kvinna på jobbet, pratar i telefon. Foto: TT
Foto: TT

Flytt av statliga jobb dyrare än man trott

1:31 min

I Danmark planerar regeringen att flytta nästan 4 000 statliga jobb ut från Köpenhamn. Men planerna har fått mycket kritik, och visar sig nu kosta betydligt mer än man först trott.

– Det här är ju ingen besparingsåtgärd, utan ett politiskt beslut för att säkra en mer jämlik fördelning av statliga arbetsplatser över landet, säger Claus Hjort Frederiksen.

I dag erkände danska regeringen att den största utflyttningen av arbetsplatser någonsin i Danmark kommer kosta mer än dubbelt så mycket som man först trott - upp till en miljard danska kronor. Eller i genomsnitt 250 000 kronor per flyttat jobb.

4 000 jobb motsvarar vart tionde statligt jobb i Köpenhamn och bland annat kommer danska motsvarigheten till Migrationsverket och Jordbruksverket få flytta flera hundra jobb var till andra städer i Danmark.

Kritiken har varit omfattande. Bara ett fåtal av de nu anställda förväntas flytta med, och många bedömare tror att den faktiska kostnaden kommer bli ännu mycket högre än en miljard, inte minst räknat med att det kan ta många år innan myndigheterna är tillbaka på dagens kompetensnivå och effektivitet. Enligt ett läckt dokument som hänvisar till tidigare erfarenheter från bland annat Sverige, kan kostnaden sluta på upp till fyra miljarder.

Men enligt Claus Hjort Frederiksen är en miljard en rimlig bedömning och den kostnad regeringen räknar med.

– Det här är så nära man kan komma just nu av vad detta kommer att kosta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista