Foto: Kenny Bengtsson/TT.
Foto: Kenny Bengtsson/TT.

Högre ränta på skattekontot än räntan hos många banker

1:23 min

När det lönar sig dåligt att ha pengar på sitt sparkonto hos banken använder nu allt fler svenskar sitt skattekonto i stället.

Att spara på sitt skattekonto innebär att man betalar in mer skatt än vad man behöver och får på så sätt en högre ränta än hos många banker.

På Skatteverket har man under de senaste månaderna sett en kraftig ökning av sådana här inbetalningar och uppskattar nu att man har så mycket som 22 miljarder kronor för mycket i inbetald skatt.

– Det är jättemycket pengar för ett land som Sverige. Det finns stora budgetposter som är lika stora. Det påverkar också lånebehovet, säger Åsa Hagman som är analyschef på Skatteverket.

Med en lagstadgad och dessutom skattefri minimiränta som motsvarar en insättningsränta på 0, 8 % har Skatteverket plötsligt blivit en skarp konkurrent till bankerna. Ur Skatteverkets synvinkel är det här besvärligt främst eftersom att politiker och andra myndigheter kan tro att staten har mer pengar att göra av med än vad de faktiskt har.

Det här är besvärligt på flera sätt, främst eftersom politiker och andra myndigheter kan tro att har mer skattepengar att göra av med än man faktiskt har. Men också för att staten kan låna pengar billigare än att göra det genom att betala ränta till skattebetalare.

På Skatteverket följer man nu utvecklingen noga.

– Det är klart att folk kommer få reda på det, annars hade vi inte skrivit en rapport för att upplysa om de här sakerna. Man har rätt att utnyttja det här skattekontot på det här sättet, det finns inget som hindrar människor från det. Men får vi en stark tillströmning på det här så är det klart att det blir ett allvarligt problem. Då är det mer en politisk fråga, säger Åsa Hagman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista