Vakttorn vid fängelset Guantanamo Bay, Cuba. Foto: Brennan Linsley/TT.
Vakttorn vid fängelset Guantanamo Bay, Cuba. Foto: Brennan Linsley/TT.

Nytt försök att stänga Guantanamo

Under sitt sista år som president hoppas Barack Obama uppfylla ett av sina allra första löften: Att stänga USA:s kritiserade fångläger i Guantanamo Bay i Kuba. Nu kommer förslaget från Pentagon - men det lär bli svårt att baxa igenom en motvillig kongress.

I det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons förslag nämns 13 anläggningar i USA som kan användas för fångöverföringar, rapporterar Reuters.

USA räknar med att föra över 35 fångar till andra länder de närmaste månaderna och Obama tror att USA säkert kan hysa resterande 30-60 fångar på amerikansk mark. Presidenten hoppas kunna samarbeta med kongressen för att genomföra de lagändringar som krävs för att fångöverföringarna ska kunna ske.

– Obama har tidigare sagt att han vill göra det här. Men det har stoppats av framförallt republikanerna i kongressen, och det har då handlat om bland annat finansiering, säger Mark Klamberg, lektor och docent i folkrätt vid Stockholms universitet, till TT.

Engångskostnaden för att stänga fånglagret i Guantanamo Bay och flytta fångarna därifrån beräknas till 290 - 475 miljoner dollar (motsvarande 2,5 - 4,2 miljarder kronor). Kostnaderna för att hysa fångarna i amerikanska anläggningarna skulle årligen bli 65-85 miljoner dollar (motsvarande 550-784 miljoner kronor) billigare än att ha dem på Kuba, enligt förslaget.

Kruxet blir att få kongressen, där Republikanerna är i majoritet i båda kamrarna, att godkänna att fångar som stämplats som farliga terrorister förs till USA. Sådana antydningar har tidigare fått Republikanerna och vissa demokrater att se rött.

Från Vita huset heter det att man i nuläget, under ett intensivt valår, inte vill peka ut en speciell plats i USA dit fångar kan föras. Men Pentagon har ändå tagit fram en lista på möjliga anstalter, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista