Pojke cyklar förbi den historiska Profeten Jirjis moské i Mosul förstörd av Islamiska staten
Pojke cyklar förbi den historiska Profeten Jirjis moské i Mosul förstörd av Islamiska staten

Kurdiska specialstyrkor har fritagit en 16-årig flicka

"Hon mår bra och allt är bra"
1:39 min

Kurdiska specialstyrkor har fritagit en 16-årig flicka från Västsverige, flickan fanns i områden i Irak. Samma område kontrolleras av terroristgruppen IS.

Hamid Derbandi är chef för internationella relationer hos presidenten i Erbil i irakiska Kurdistan.

– Hon är 16 år gammal. I mitten av förra året har någon IS-medlem i Sverige pratat med henne och påverkat henne att ansluta sig till IS. Hon kom först till Syrien och sedan till Mosul-provinsen och till staden Mosul. Efteråt har hennes familj och svenska myndigheter kontaktat våra myndigheter här i Kurdistan, säger Hamid Derbandi.

Efter att kurdiska myndigheter fått frågan om att försöka rädda flickan så lyckades specialstyrkor från anti-terrorenheten få reda på var 16-årigen fanns, säger Hamid Derbandi.

– De kunde hitta henne i närheten av Mosul i ett ställe som kontrolleras av IS. Den 17:e februari kunde en specialstyrka befria henne och hon befinner sig här i Kurdistan.

Hamid Derbandi från president Barzanis stab, vill inte exakt gå in på hur fritagningen gick till. Det finns medieuppgifter om ett tidigare fritagningsförsök från en annan väpnad grupp, men inte heller det vill Hamid Derbandi kommentera.

Flickan var gravid då hon gav sig av från Sverige. Hamid Derbandi ger inga detaljer om hur 16-åringen har haft det men berättar att hon nu är i säkerhet.

– Hon mår bra och allt är bra och hon kommer att skickas tillbaka till Sverige de närmsta dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".