Islamistgruppen Isis svarta flagga vajar i Mosul. Foto: TT.
Kurdiska regionala regeringen uppger att man fritagit flickan i närheten av IS-ockuperade staden Mosul. Foto: TT.

Flicka fritagen i Irak - detta har hänt

1:12 min

Historien tog sin början i somras, när den då 15-åriga flickan rymde tillsammans med sin pojkvän från det familjehem hon bodde i Västsverige.

Den 15-åriga, gravida flickan sa till sina familjehemsföräldrar att hon skulle åka till Stockholm för att träffa sin pojkvän. I stället skulle det visa det sig att hon och pojkvännen åkte söderut, genom Europa till Syrien.

Därifrån kontaktade flickan sina biologiska föräldrar i slutet av juni. Pojkvännen ska då ha anslutit sig till en Al-Qaidagrupp och påbörjat militär utbildning, men flickan hade ångrat att hon följt med till Syrien och ville hem igen.

Både Utrikesdepartementet och Säpo kopplades in, men på grund av läget i Syrien har svenska myndigheter inte kunnat hjälpa flickan att återvända hem.

I augusti kom uppgifter om att både flickan och hennes pojkvän tillfångatagits av IS. Flickan flyttades till en annan stad i Syrien och det blev svårare för hennes föräldrar i Sverige att ha kontakt med henne. Enligt uppgifter till Ekot har flickan under sin fångenskap fött ett barn.

I oktober kom medieuppgifter om att flickan skulle ha fritagits. Men sedan blev det tyst kring fallet igen, och både flickans föräldrar och svenska myndigheter har varit förtegna om vad det var som hände då.

Och uppgifterna idag från den kurdiska regionala regeringen i Irak om att flickan nu har befriats och befinner sig i säkerhet, vill UD inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista