Människorättsförsvararna Su Su Swe, Theinny Oo och Khin Ohmar. Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.
Människorättsförsvararna Su Su Swe, Theinny Oo och Khin Ohmar. Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Amnesty: Mänskliga rättigheter undermineras

1:51 min

2015 var året då de internationella systemens förmåga att försvara de mänskliga rättigheterna sattes på hårt prov - och fick underkänt. Det är slutsatsen i Amnesty Internationals årsrapport för 2015.

Anna Lindenfors är generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty International och hon menar att mänskliga rättigheter just nu är under attack både på det lokala och globala planet.

– Förändringen är att det inte bara handlar om att mänskliga rättigheter för individer tillfredsställs, utan att systemen och institutionerna, som är satta på plats för att skydda de mänskliga rättigheterna, ifrågasätts och undermineras av olika länder.

När Sydafrika lät Sudans president Omar al-Bashir lämna landet förra sommaren, trots att han är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen ICC, så var det bara ett i raden av sådana exempel. Och medan civila i Syrien utsattes för svåra övergrepp från alla sidor, misslyckades det internationella samfundet fullständigt med att få ett stopp på konflikten.

– Vi tycker att politiker överlag reagerade alldeles för sent och alldeles för lite på den situationen vi har idag, säger Anna Lindenfors.

Och det är kanske just i en tid av kris, med 60 miljoner människor på flykt världen över, som det internationella samfundets ineffektivitet blir så tydlig, menar hon.

– I stället för att man försöker hitta en gemensam bild och lösning på det här, har varje land dykt ner i sin egen problematik och satt upp sina egna staket.

Australien tas upp som ett exempel på det, men också Europa.

Samtidigt är Anna Lindenfors noga med att understryka att utvecklingen sedan andra världskriget, då man först började prata om mänskliga rättigheter, har varit positiv sett i ett längre perspektiv.

– Vi tillsatte FN för att framtida generationer inte skulle behöva uppleva krig och för att säkerställa och bekräfta mänskliga rättigheter. Det är mycket arbete som ligger bakom det här, och världen har blivit otroligt mycket bättre, säger hon.

– Det är jätteviktigt att vi sluter upp kring det här nu och inte går åt fel håll. Vi står på en vågkant och här måste vi våga fatta rätt beslut, även om det handlar tuffa frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista