Wallström och Löfven
Stefan Löfven sa i dag att det är bra att Nato kan bidra till patrullering på Egeiska havet. Foto: TT

Regeringen ändrar sig om Natopatruller på Egeiska havet

1:26 min

Regeringen har ändrat inställning och har nu ingen kritik mot att Nato ska patrullera havet mellan Grekland och Turkiet för att kunna ingripa mot flyktingsmugglare. Det säger statsminister Stefan Löfven i dag. Det är stor skillnad jämfört med vad utrikesminister Margot Wallström sade för elva dagar sedan.

Det är stor skillnad på uttalandet jämfört med vad utrikesminister Margot Wallström sade för elva dagar sedan.

– Jag är inte så övertygad om att det är Nato som ska sköta den här typen av uppgifter.

Men nu verkar det ju bli så i alla fall?

– Ja, jag är skeptisk. Jag för behåller mig rätten att tycka att det här är olyckligt, det sa Wallström för elva dagar sedan.

Men i dag låter det annorlunda när Ekot ställer samma fråga till statsminister Stefan Löfven.

– Självklart är det ju bra om EU:s medlemsländer själv klarar sin gränsbevakning. När det här dök upp första gången som en uppgift var det oklart vilket mandat Nato skulle ha. Vi har efterfrågat det mandatet, säger Löfven och fortsätter: 

– Jag har själv pratat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och han tydliggör att Natos mandat det ska vara övervakning både till sjöss och i luften men inte aktivt ta del i att till exempel vända båtar och när det är tydliggjort har vi sagt att då tycker vi att det är bra att Nato kan bidra i ett sånt uppdrag.

Men om Nato plockar upp flyktingar, ska de då tas tillbaka till Turkiet?

– Om en båt befinner sig i närheten och flyktingar har ramlat i, ja då måste de hantera den situationen. Då bör vi veta att de är skyldiga enligt internationell lag att ta upp de flyktingarna och sen vad som händer sen, det får hanteras då.

Men det är väl ändå viktigt vad som händer sen?

– Ja men det får hanteras då, säger jag. Vi måste ha en bra koll på EU:s yttre gräns för har vi inte det så fungerar inte migrationen, då fungerar inte den fria rörligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista