Barack Obama Guantanamo
Foto: AP/ Brennan Linsley

Obama vill fortfarande stänga fånglägret Guantanamo

1:44 min

I USA gör presidenten Obama i dag sitt sannolikt sista försök att uppfylla ett av sina viktigaste mål: att stänga fånglägret Guantanamo.

Hittills har Obamas ambitioner blockerats av den amerikanska kongressen. Presidentens senaste plan har även den här gången mycket små chanser att förverkligas.

Det har varit ett av Barack Obamas mest uppmärksammade och långvariga löften att stänga det omstridda Guantanamolägret, där amerikansk militär ända sedan 2002 hållit hundratals terrormisstänkta fångna på obestämd tid, och i de allra flesta fall helt utan rättegång.

Guantanamolägret är sedan länge synonymt med grova brott mot internationella konventioner om grundläggande mänskliga rättigheter. Obama upprepade i dag att han anser lägret vara en internationell skamfläck som går rakt på tvärs mot amerikanska värden.  

Enligt Obama fungerar Guantanamo även som ett effektivt rekryteringsverktyg för terrorister, vilket gör dess påstådda skyddsfunktion för USA och dess medborgare till en ren illusion.

Den plan som Obama gett försvarshögkvarteret Pentagon i uppdrag att i dag skicka över till kongressen innebär bland annat att runt 35 av de drygt 90 kvarvarande fångarna skulle överlämnas till andra länder, medan ungefär 60 skulle flyttas till fängelser runt om i USA.

Redan där finns den första stora bromskloss som lär innebära tvärnit i den kongress som hittills stoppat alla förslag om förändringar av Guantanamo.

Den republikanska kongressmajoriteten, liksom en del demokrater, anser att det inte kommer på fråga att flytta fångar som vill skada amerikaner till det amerikanska fastlandet.

Även i de delstater vars fängelser varit aktuella säger både guvernörer och lagstiftare blankt nej. Totalstopp på flera nivåer alltså.

Slutsatsen är att ingenting kommer att förändras angående Guantanamo inom överskådlig tid, och att Obama nästa år kommer att lämna presidentposten utan att ha lyckats genomdriva ett av sina viktigaste löften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista