Genrebild stress
Bilden är en genrebild. Foto: Hasse Holmberg/ TT
Forskare varnar:

Hemvändande 16-åringen riskerar posttraumatiskt stressyndrom

1:23 min

Den 16-åriga flicka som fritagits från IS av kurdiska styrkor har ännu inte kommit till Sverige.

Men erfarenheter från tidigare visar att det kan vara svårt att anpassa sig till svenska förhållanden efter att ha varit i en krigszon.

– I de fall som jag känner till, mår de naturligtvis inte bra. Det mest uppenbara är att när man varit med om sådana här händelser så kan man drabbas av posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett allvarligt tillstånd i sig. Men vi har kunskap om hur man ska arbeta med det, säger Christer Mattson, som är föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet.

Posttraumatisk stress kan drabba den som blivit utsatt för livsfara eller stor kränkning, till exempel vis i krig eller vid naturkatastrofer. Behandlingen består av terapi, ibland också medicinering.

Men varför utsätter man sig då för de prövningar som det innebär att befinna sig i en krigszon?

– Man går in i det med en föreställning, en paradisisk tillvaro som ska ge svar på alla frågor och allt tvivel. Och så upptäcker man en tillvaro som är helt annorlunda. Den erfarenheten har vi från Vit makt-miljön och den erfarenheten har vi också från andra sektliknande miljöer.

När de väl är hemma i Sverige är det viktigt att se återvändarna som individer, och se till deras behov, menar Christer Mattson.

– Om vi vill att socialarbetare och lärare bidrar på ett bra sätt är det tydligt att deras utgångspunkt ska vara att skydda sårbara individer. Att hjälpa dem att reflektera över sitt liv, sina livsval, och hur de ska nå sina mål i livet på ett bästa sätt. Det gäller att inte se säkerhetspolitiska hot från första dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista