Delad bild: Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht samt ett stycke kött. Foto: TT.
Foto: TT

Bucht svänger om köttkonsumtion

0:19 min

"Det vore bättre för miljön om vi åt mindre kött" sa landsbygdsministern Sven-Erik Bucht i en riksdagsdebatt i dag.

För bara några veckor sedan sa han till Ekot att han inte såg några problem med att vi äter för mycket kött i Sverige.

Under kvällen debatterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm om köttkonsumtionens påverkan på klimatet.

När landsbygdsministern för några veckor sedan fick frågor på samma ämne från Sveriges radios granskande program Matens pris så svarade han att han inte såg några problem med att vi äter för mycket kött i Sverige.

Han kunde vid det tillfället inte heller svara på om vi äter mer eller mindre kött nu än tidigare.

– Jag kan inte exakt de siffrorna om det är mer eller mindre. Det törs jag inte säga, sa Sven-Erik Bucht då.

I dagens debatt lät det annorlunda.

– Både i Sverige och i övriga världen har köttkonsumtionen ökat över en längre tid. En lägre köttkonsumtion, både i Sverige och i andra länder, skulle vara bra för klimatet och i många fall även av hänsyn till andra miljöaspekter, sa Bucht.

Han står dock fast vid att inga politiska styrmedel behövs för att köttkonsumtionen ska minska.

– Jag anser inte att vi politiker ska bestämma vad människor ska äta, utan i stället arbeta för att var och en ska kunna göra informerade egna val. Det är viktigt att konsumenterna får bra information om hälsoeffekter och köttets miljöpåverkan.

Sven-Erik Bucht möttes av hård kritik från Jens Holm (V), som skrivit interpellationen.

– Det blir lite märkligt när en sektor, som står, enligt landsbygdsministern, för en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser och för en väldigt stor den av utsläppen här i Sverige - lika stor del som våra personbilar - att den sektorn inte ska ha några styrmedel alls, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista