Man som tittar med bister uppsyn.
Foto: Nils Meilvang

Danmarks statsminister i krismöte

1:33 min

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kallade regeringens stödpartier till ett krismöte i dag klockan 21, för att se om regeringen fortfarande har en majoritet i Folketinget.

Mötet kommer efter att ett av regeringens stödpartier, Konservative, tidigare under kvällen förklarade att de inte längre har förtroende för miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen.

– Vi står bakom regeringen, men inte ministern, sa Konservatives partilerade Søren Pape Poulsen på en presskonferens på tisdagskvällen.

Bakgrunden är att Konservative menar att Eva Kjer Hansen förde Folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingen av nya regler för Danmarks jordbruksproduktion.

Trots flera chanser under en utfrågning i Folketinget tidigare i dag vägrade Eva Kjer Hansen erkänna att de beräkningar hon lagt fram inför Folketinget var felaktiga.

Flera experter har de senaste veckorna sagt att regeringen förvanskat och misstolkat deras forskning och att de nya reglerna inte skulle ge en så positiv effekt på miljön som ministern menar.

Konservative säger att de bara saknar förtroende för ministern, inte för regeringen.

– Vi vill inte fälla regeringen, men den kan fälla sig själv sade Søren Pape Poulsen.

Lars Løkke Rasmussen regerar i minoritet med stöd av tre borgerliga partier, varav Konservative är ett. De andra två stödpartierna, Dansk Folkeparti och Liberal Aliance, stödjer Eva Kjer Hansen och är kritiska till Konservatives utspel.

Om statsminister Lars Løkke Rasmussen anser sig sakna förtroende för sin regering blir det regeringskris som kan leda till nyval i Danmark. 

Oavsett utgång av kvällens krismöte är många bedömare i Danmark överens om att Eva Kjer Hansen inte kommer att kunna sitta kvar som som minister. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista